INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Glamurozni neboder na Menhetnu

13.09.2016. | Adam Williams | New Atlas

Kada se posmatra iz jednog ugla liči na piramidu a iz drugog na jedra masivnog broda koji plovi niz reku Hadson. Nepotrebno je reći, projekat firme BIG, 137 metara visok „Via 57 West“ izdvaja se čak i u gradu u kome se nalaze impresivni neboderi.

Zgradu tetraedarnog oblika od 32 sprata je izgradila firma Durst Organization i ona zauzima skoro ceo gradski blok na Menhetnu. Prvenstveno za stanovanje, njen dizajn se može posmatrati kao spoj nebodera i evropskog stambenog bloka sa dvorištem u centru, pa otuda i otkačeni naziv „courtscraper".

Dvorište su uradili iz Starr Whitehouse i ono ima potpuno iste proporcije kao „Central Park“, osim što je u manjoj razmeri, tj. 13,000 puta manje. Zahvaljujući neobičnom obliku zgrade „Via 57 West“ do ovog zelenog prostora će dopirati sunčeva svetlost i biće dostupan zavidan pogled na Hadson.

„Tri ugla zgrade su nisko postavljena dok severoistočni ugao dostiže visinu od 137 metara i čini da dvorište bude otvoreno i sa pogledom na reku Hadson, donoseći sunce sa zapadne strane duboko u blok i nesmetajući pogledu koji susedna Helena kula ima na reku ", objašnjavaju iz firme BIG.

Iako tek zvanično završena, od maja meseca se stanovnici uveliko kreću i uživaju u sadržajima koji uključuju područja za aktivnosti na otvorenom, bazen, teretanu, spa, golf simulator i slično.

Unutrašnji dekor je opisan kao „Scandimerican" („skandi-šik“ sa lokalnim materijalima), a uključuje i podove od hrastovog drveta i ormane, bele porcelanske pločice u kupatilima i veliki prozor sa pogledom na reku.

„Via 57 West“ je tek poslednji u nizu projekata u SAD-u od strane Bjarke Ingels firme, uključujući policijsku stanicu, uvijeni neboder i dva svetska trgovinska centra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;