INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ekološko odmaralište od bambusa i nabijene zemlje

04.11.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ekološko odmaralište "Ulaman" u selu Kaba-kaba na Baliju izgrađeno je od lokalnih prirodnih materijala i ugljenično je neutralno. Glavni materijali korišćeni za ovaj projekat su drvo bambusa i nabijena zemlja. Tehnika nabijanja zemlje korišćena je za zidove prizemlja ovog odmarališta, dok je ostatak konstrukcija izgrađen od bambusa.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

Odmaralište čine drveni objekti sa zakrivljenim krovovima u vidu vila, gde svaka ima svoj bazen. Materijali su birani kako bi se vile uklopile u ambijent, odnosno okolnu šumu koja se sa jedne strane graniči sa pirinčanim poljima, dok se sa druge nalazi reka. Ova reka inače napaja generator koji služi za napajanje objekata u okviru odmarališta.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

Zakrivljeni zidovi u prizemlju objekata u odmaralištu izgrađeni su tehnikom nabijene zemlje. Zbog zemlje različite boje koja se postavlja u slojevima i nabija, zidovi su šareni i dopadljivi. Ostatak konstrukcija napravljen je od bambusa, uglavnom ubranog sa same lokacije. Bambus je odabran ne samo zbog svoje održivosti, već i zbog fleksibilnosti koja je arhitektima omogućila da stvore prostore koji odražavaju život u tropskim krajevima.

Odmaralište Ulaman

Odmaralište "Ulaman" (Foto: Inspiral Architecture and Design Studio)

U procesu gradnje učesvovali su lokalni stanovnici. Sudeći po firmi zaduženoj za ovaj projekat Inspiral Architecture and Design Studio ovo je najznačaniji poduhvat koji je koristio nabijenu zemlju u Indoneziji. Izgled vila se tako uklapa u pejzaž da deluje kao da su one tu dospele prirodnim putem, odnosno "nikle" iz zemlje i "ušuškale" se među bogatom vegetacijom. Pored smeštajnih objekata odmarališta tu je i joga studio koji kao da "pluta". Karakteriše ga konzolna konstrukcija koja podupire parabolični paviljon od bambusa.

Odmaralište čini osam smeštajnih kapaciteta i jedna velika rezidencija. Luksuznu notu daju krivolinijski krovovi, kao i odsjaj na površini vijugavog bazena. Projektom su planirani i restoran, spa, "sobe" u vidu mahuna između postojećeg drveća i sl.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;