Kula od 737 metara koja "guta" ugljenik

16.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ostrvo Ruzvelt u Njujorku postaće bogatije za 160-spratnu stambenu kulu koja apsorbuje ugljenik iz okolne atmosfere. Zgrada će biti visoka 737 metara i ako bude izgrađena postaće najviša kula ove vrste na svetu. Odlikovaće je "čovekolika" forma biljke mandragora. Vijugava konstrukcija treba da simbolizuje odnos čovečanstva prema prirodi i da posluži kao podsetnik da moramo čuvati svoju okolinu kako bismo živeli u simbiozi sa svojom planetom.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Projekat pod nazivom "Mandragore" uradio je arhitektonski studio Rescubika, čije je sedište u Parizu. Cilj je bio da se da odgovor na pitanje kako se "gradovi sutrašnjice" bore sa zagađenošću i emisjom štetnih gasova, i kako da se postigne ugljenična neutralnost do 2050. godine. Sa tim u vezi nastala je ova kula koja predstavlja neku vrstu "rezervoara" koji apsorbuje ugljenik, tačnije više apsorbuje nego što oslobađa, čime se postiže smanjenje ugljenika iz atmosfere.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Shodno tome da su zgrade veliki zagađivači i emiteri ugljenika, upotreba održivih materijala za njihovu izgradnju koji skladište i apsorbuju ugljenik je od velikog značaja. Rescubika je zbog toga predložio upotrebu drvene građe i ostalih materijala koji "čiste" vazduh od ugljenika. Takođe je u planu upotreba sistema koji koriste pasivnu energiju. Tu je izmenjivač toplote "vazduh-zemlja" koji koristi podzemne cevi kako bi uhvatio toplotu iz zemlje i sproveo toplotu u zemlju. Ovaj sistem obezbeđuje toplo unutrašnje okruženje zimi i pomaže u hlađenju zgrade tokom leta.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Kula "Mandragore" će biti održiva i zelena, uključivaće 36 vetroturbina, 1600 stabala, površinu od 24.500m² koju će pokrivati zdovi od biljaka i 7.000m² fotonaponskih fasada. Zbog ogromne količine zelenila koje je planirano, zgrada će apsorbovati veliku količinu ugljenika i zbog toga manje zagađivati ekosistem. Projekat takođe promoviše i "energetsku trezvenost". Ovaj koncept se odnosi na promene u načinu života i društvenim transformacijama kako bi se postigla ugljenična neutralnost. Sa tim u vezi, svaki stan će imati poseban radni prostor za ljude koji rade od kuće.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...