Kula od 737 metara koja "guta" ugljenik

16.09.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Ostrvo Ruzvelt u Njujorku postaće bogatije za 160-spratnu stambenu kulu koja apsorbuje ugljenik iz okolne atmosfere. Zgrada će biti visoka 737 metara i ako bude izgrađena postaće najviša kula ove vrste na svetu. Odlikovaće je "čovekolika" forma biljke mandragora. Vijugava konstrukcija treba da simbolizuje odnos čovečanstva prema prirodi i da posluži kao podsetnik da moramo čuvati svoju okolinu kako bismo živeli u simbiozi sa svojom planetom.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Projekat pod nazivom "Mandragore" uradio je arhitektonski studio Rescubika, čije je sedište u Parizu. Cilj je bio da se da odgovor na pitanje kako se "gradovi sutrašnjice" bore sa zagađenošću i emisjom štetnih gasova, i kako da se postigne ugljenična neutralnost do 2050. godine. Sa tim u vezi nastala je ova kula koja predstavlja neku vrstu "rezervoara" koji apsorbuje ugljenik, tačnije više apsorbuje nego što oslobađa, čime se postiže smanjenje ugljenika iz atmosfere.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Shodno tome da su zgrade veliki zagađivači i emiteri ugljenika, upotreba održivih materijala za njihovu izgradnju koji skladište i apsorbuju ugljenik je od velikog značaja. Rescubika je zbog toga predložio upotrebu drvene građe i ostalih materijala koji "čiste" vazduh od ugljenika. Takođe je u planu upotreba sistema koji koriste pasivnu energiju. Tu je izmenjivač toplote "vazduh-zemlja" koji koristi podzemne cevi kako bi uhvatio toplotu iz zemlje i sproveo toplotu u zemlju. Ovaj sistem obezbeđuje toplo unutrašnje okruženje zimi i pomaže u hlađenju zgrade tokom leta.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Kula "Mandragore" će biti održiva i zelena, uključivaće 36 vetroturbina, 1600 stabala, površinu od 24.500m² koju će pokrivati zdovi od biljaka i 7.000m² fotonaponskih fasada. Zbog ogromne količine zelenila koje je planirano, zgrada će apsorbovati veliku količinu ugljenika i zbog toga manje zagađivati ekosistem. Projekat takođe promoviše i "energetsku trezvenost". Ovaj koncept se odnosi na promene u načinu života i društvenim transformacijama kako bi se postigla ugljenična neutralnost. Sa tim u vezi, svaki stan će imati poseban radni prostor za ljude koji rade od kuće.

Kula

Kula "Mandragore" (Foto: Rescubika)

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece