Najviša kula u Australiji dobila zeleno svetlo za gradnju

28.04.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Projekat "Southbank" u Melburnu dobio je odobrenje za realizaciju, tačnije za izgradnju koja bi po planu trebala da krene naredne godine. U pitanju je kula visine 365 metara koja će biti najviša u Australiji. Ova zgrada će se prostirati na površini od 270.000m² i zapravo će pedstavljati vertiklano selo. Nalaziće se u Southbank distriktu gde se nalazi BMW. Projekat su uradile holandska firma UNStudio i lokalna Cox Architecture.

Najviša kula u Australiji dobila zeleno svetlo za gradnju

"Southbank" (foto: Beulah)

Kada ovaj poduhvat bude krenuo sa realizacijom, pokrenuće zaposlenje u građevinskom sektoru (procena je oko 4.700), dok će se nakon izgradnje u okviru nje otvoriti 3.250 radnih mesta u različitim industrijama. Kompanija Beulah koja vodi projekat kaže da će ovo novo ćvorište pomoći budućem razvoju Melburna i njegovoj viziji da postane pametni grad na globalnom nivou.

Najviša kula u Australiji dobila zeleno svetlo za gradnju

"Southbank" (foto: Beulah)

Philip Rowe, direktor u kompaniji Cox Architecture je rekao da je područje "Southbank" koje je tema ovog projekta dugi niz godina "ležalo uspavano". Ovaj koncept će pomoći da se otkriju neki zaboravljeni potencijali, poboljša urbana atmosfera, kao i poveže predgrađe sa centrom grada Melburna (CBD). Arhitektonski i kulturni uticaj koji će ovaj projekat ostaviti na Melburn će nesumnjivo postaviti merilo i na lokalnom i globalnom nivou.

Najviša kula u Australiji dobila zeleno svetlo za gradnju

"Southbank" (foto: Beulah)

"Southbank" je zamišljen kao vertikalna mini-metropola. Ova visoka kula isticaće se na liniji gradskog horizonta. Tu će se nalaziti stambene jedinice, javne i zelene površine, vrt na krovu, gradska većnica, komercijalni sadržaji, urbano odmaralište sa pet zvezdica, dečiji centar, zdravstveni i wellness centri, prostori za umetničke i kulturne programe  i maloprodajni objekti.

Prilikom projektovanja arhitekte su se vodile nazivom "Garden City" za Melburn, pa su shodno tome i kreirali dve uvijene kule terasaste forme sa nizom spoljnih prostora i zelenilom duž fasada. Pored toga, mali parkovi koji će biti tu "uglavljeni" predstavljaće središnje tačke u celoj zgradi, povezujući delove unutar stambene kule.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...