BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Međunarodni konkurs za arhitektonske ideje: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna

18.03.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Osnovan 315. godine pre nove ere i nazvan po imenu princeze Tesalonike Makedonske, sestre Aleksandra Velikog, Solun je istorijski grad koji se razvijao kroz vekove. Zahvaljujući svom položaju u severozapadnom delu Egejskog mora, Solun je postao multietnička metropola. Grci, Rimljani, Turci osmanlije, Sloveni i Jevreji prolazili su vekovima kroz ovaj grad, ostavivši svoj trag u samoj  kulturi grada i njenoj arhitekturi.

 "Solunski kišobrani", istočna obala

Zapadna obala, uključujući gradsku luku, nekada je bila proizvodna zona, a sada je idealno smeštena kako bi usmerila razvoj grada i njegovu obnovu u živi regionalni i međunarodni centar. Nažalost, danas je područje zapadne obale slabo iskorišćeno urbano područje koje predstavlja verovatno jedno od najnerazvijenijih područja grada. Slabi imidž, živahnost grada kao i njegovu produktivnost. Nekoliko dosadašnjih inicijativa za promena ka urbanom rastu i produktivnosti nije završemo uspešno. Izazov i dalje ostaje.

Zapadna obala Soluna, napuštene zgrade

Zapadna obala Soluna, napuštene zgrade

Arhitektonski konkurs “ArXellence 2” je otvoren i besplatan. Međunarodni konkurs za idejno rešenje ima za cilj da istakne inovativni dizajn kao idealan alat za uspeh nove Centralne poslovne četvrti (The CBD) Soluna. Takmičenje sponzoriše i organizuje ALUMIL, međunarodna kompanija sa sedištem u Grčkoj, specijalizovana za razvoj naprednih arhitektonskih aluminijumskih sistema, podržana od strane Međunarodne unije arhitekata (UIA). Konkurs će se sprovoditi prema UNESCO‐vim standardnim pravilima za međunarodna takmičenja u arhitekturi i urbanističkom planiranju i preporukama UIA za najbolju praksu.

Međunarodni konkurs za arhitektonske ideje: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna

Predmet konkursa je dizajn novog CBD-a na širem prostoru od 120.000m² iza luke. Povoljna lokacija tog područja uz gradsku luku, u blizini istorijskog gradskog jezgra i vrlo blizu važnih putnih i železničkih mreža, kao i industrijskih zona i logističke infrastrukture, nudi mogućnosti za održivi ekonomski razvoj. Dalje, područje će se značajno razviti nakon završetka velikih perspektivnih infrastrukturnih projekata, kao što je proširenje luke, nove metro mreže Soluna i potencijalni razvoj zapadne prigradske železnice. I na kraju, ali ne manje bitno, nastavak preuređenja aerodroma u Solunu dovešće do (2021) proširenja modernog aerodroma sa znatno povećanim kapacitetom, koji će grad dalje povezati sa svetom.

Zapadna obala Soluna, položaj područja koje je tema konkursa

Zapadna obala Soluna, položaj područja koje je tema konkursa

Stoga, sa jakim potencijalom preuređenja, Konkurs za arhitektonske ideje "ArXellence 2" predstavlja glavni izazov urbane obnove. To je prvi i najvažniji korak ka ispunjenju očekivanja novog, kosmopolitskog Soluna. Veruje se da će vizionarske šeme otvoriti put obnavljanju ovog oronulog gradskog područja kroz inicijative lokalne uprave i učešćem privatnog sektora. Potvrđujući svoju važnost i značaj za javnost, konkurs se odvija pod pokroviteljstvom grčkog Ministarstva životne sredine i energetike, regionalne vlade Centralne Makedonije, opštine Solun, Tehničke komore Grčke (ogranka Centralne Makedonije) i Saveta arhitekata Soluna.

Međunarodni konkurs za arhitektonske ideje: Redefinisanje zapadne rivijere Soluna

Takmičenje je počelo 9. marta 2020. godine, a prijave će biti otvorene do 25. maja 2020. Rok za prijavu je 15. oktobar 2020. Nagrade će iznositi 60.000€, a 6 pobednika, zajedno sa 4 počasna priznanja, su najavljene za 25. novembar 2020. Ceremoniji dodele nagrada uslediće dvadesetodnevna izložba u Gradskoj skupštini Soluna kao i izložba u Solunskoj muzičkoj dvorani.

Za zvaničnie UIA-ove informacije konkursa i registraciju, posetite stranicu www.alumil.com/arxellence.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;