PRIJAVA-468X60-BANNER

SAUTERBUILDINGCONTROLSERBIA-970X250-BANNER

"Gumeni" beton otporan na udare i pucanje

13.11.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Vojni objekti i oni namenjeni civilnoj zaštiti moraju biti izdržljivi i otporni kako bi podneli nepovoljne uslove iz okruženja. Imajući to u vidu, nedavno je razvijen novi oblik betona, koji je otporniji na pucanje u odnosu na uobičajene vrste. Ovaj tip betona ne koristi čisti cement kao vezivo, već umesto toga, otprilike oko 40 odsto cementa zamenjuje vezivom sastavljenim od ljuske pirinča, krečnjačkog otpada i silikatnog peska. Razvili su ga naučnici iz Centra za vojne studije na ruskom Dalekoistočnom federalnom univerzitetu.

Testiranje betonskog bloka (foto: Far Eastern Federal University)

Ova zamena daje betonskim blokovima karakteristike gume, omogućavajući im da budu fleksibilni pri izlaganju udarcima, umesto da puknu. U stvari, materijal je navodno šest do devet puta otporniji na pucanje od običnog betona. Izuzev ovoga, ima sposobnost samozaptivanja nakon što se izlije, što znači da može biti vrlo pogodan za izgradnju podzemnih objekata kao što su bunkeri. Shodno tome da se umesto cementa koristi otpadne proizvode, trebali bi biti i jeftiniji za upotrebu.

Profesor Roman Fediuk rekao je da je za njih bilo važno da se beton “drži” do prvog pucanja što je duže moguće, jer nakon pucanja betonske konstrukcije njegovo propadanje napreduje i samo je pitanje vremena kada će objekat postati nefukcionalan.

Danas se svuda u svetu radi na stvaranju protivterorističkih sigurnosnih objekata za odbranu od udara granata ili aviona. Ovome se prostupilo  iz spostvenog ugla i razvijen je materijal otporan na udarce. U planu je da se u sledećoj fazi stvori beton otporan na zračenje.

Više o ovom materijalu je nedavno objavljeno u časopisu "Inorganic Materials: Applied Research".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Živojin 06.10.2022.
Često prolazim ovom deonicom puta i zaista ...
DARKO 03.10.2022.
"Ministarstvo građevinarstva je od 2015. sr...
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...

;