INFONET-468X60-BANNER

Najmoderniji zatvor u Srbiji obložen fasadnom opekom Arterracotta

16.05.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Kada govorimo o materijalima pandan trajanju predstavlja opeka. Ona ima minimalni životni vek od 100 godina. Fasada od opeke pravo je rešenje za objekte koji treba da traju. Pored svojih estetskih karakteristika ovi materijali za izgradnju su zdravi, ekonomični i energetski efikasni. Mogu se koristiti u svim energetski efikasnim kućama, uključujući pasivne, aktivne, niskoenergetske i solarne.

Zatvor u Pančevu

Zatvor u Pančevu

Kompanija ARTerracotta je od 2016. godine oficijelni zastupnik proizvoda nemačke firme Roeben jednog od najvećih porodičnih proizvođača klinker fasadne opeke na svetu. U saradnji sa velikim brojem namenskih arhitekata, Roeben razvija raznovrstan asortiman cigle koji jasno odražavaju ovu transformaciju u fasadnoj estetici, i to sa velikim izborom klinker i ekstrudirane cigle. Roeben je najveći i najstariji privatni proizvođač klinker fasadne opeke u Nemačkoj.

Kompleks zatvora u Pančevu

Kompleks zatvora u Pančevu

Pored velikog broja uspešno realizovanih projekata kompanije ARTerracotta koji govore u prilog postojanosti i lepoti fasadne opeke, jedan se izdvaja po svojoj specifičnosti. U pitanju je izgradnja zatvorskog kompleksa u Pančevu.

Ovaj kompleksan projekat priveden je kraju i prvog dana oktobra otvoren je novi kazneno-popravni zavod (KPZ) u Pančevu. Tom prilikom je rečeno od strane zvaničnika da će zatvor u potpunosti biti operativan do kraja godine, a da će prvi osuđenici stići već krajem ovog meseca.

Zatvor u Pančevu

Zatvor u Pančevu

Kompleks zatvora prostire se na 10ha zemljišta i obuhvata deset objekata sa ukupnom površinom od 24.000m². Projektom je predviđeno korišćenje klinker opeke zbog njenih osobina a to su maksimalno upijanje vode (do 6%) i velika pritisna čvrstoća. Model opeke korišćen za izgradnju fasade zatvora u Pančevu je Canberra. Korišćena fasadna cigla je u različitim nijansama crvene boje. Tehničke karakteristike opeke možete pogledati ovde.

Sudeći prema najavama ovo će biti najmoderniji zatvor u Srbiji ali i regionu. Kapacitet šestougaonog objekta je urađen da smešta 500 ljudi, od toga 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Zatvor u Pančevu

Zatvor u Pančevu

Ono što ga karakteriše a i neodvojivo je od same svrhe postojanja objekta jeste visok stepen obezbeđenja sigurnosti postignut instaliranjem najsavremenije bezbednosne opreme i posebnim tehničkim sistemom zaštite. Celokupnim bezbednosnim sistemima upravlja se elektronski sa jednog mesta i vrši nadzor. Sam kompleks okružuje dvostruka ograda pokrivena sistemom termovizijskih kamera i kamera za video-nadzor, nema karaule i biće pokriven sa više od stotinu kamera. Zatvor je opremljen specijalnim senzorima i neprobojnim staklom, a takođe i najnovijim modelom kontradiverzionih vrata koja će se nalaziti na ulazu. Tu se takođe nalazi i tunel za skenirnje stvari. Ćelije su opremljene nameštajem koji su napravili zatvorenici iz KPZ u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i VP domu u Kruševcu.

Zatvor u Pančevu

Zatvor u Pančevu

Jedan od primera sigurnosnog sistema jeste i da ukoliko neko lice otvori prozor u toku perioda grejanja, to sistem automatski detektuje i odmah blokira grejanje a obezbeđenje reaguje.

U okvriu kompeksa nalazi se i trening centar za obučavanje zaposlenih, teretana, sportski tereni, biblioteka i medicinski blok, a oni sa posebnim potrebama će biti smešteni u njima „prilagođenoj“ zgradi.

Zatvor u Pančevu
 Zatvor u Pančevu

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;