INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Zelena gradnja: Cigle koje apsorbuju ugljenik

06.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

Seratech, startup fokusiran na klimatske tehnologije, nedavno je predstavio svoj prvi prototip ugljenično neutralne cigle, rezultat 18 meseci istraživanja. Ovaj inovativni proizvod nastao je uz finansijsku podršku Saveta za inženjerske i fizičke nauke (EPSRC) i Fonda za inovacije u visokom obrazovanju (HEIF).

Seratech

Cigla koja apsorbuje ugljen-dioksid (Foto: Seratech)

Osnovna karakteristika ovih cigala jeste njihova sposobnost da apsorbuju ugljen-dioksid (CO2) direktno iz industrijskih dimnjaka, koristeći proces poznat kao zahvatanje, mineralizacija i upotreba ugljenika (CCMU). Ovaj proces omogućava da se CO2, koji bi inače bio ispušten u atmosferu, trajno skladišti unutar same cigle. Time se doprinosi smanjenju ekološkog otiska kroz efikasno korišćenje industrijskih emisija CO2.

Seratech koristi vezivo od magnezijum-karbonata za proizvodnju ovih cigala. Ovo vezivo se dobija kroz jedinstveni proces CCMU, koji ne samo da smanjuje količinu CO2 u atmosferi, već i pruža održiv materijal za gradnju. Ovakav pristup predstavlja značajan korak ka smanjenju uticaja građevinske industrije na klimatske promene i otvara nove mogućnosti za inovacije u materijalima koji se koriste u gradnji.

Dok se za standardno pečenje cigli koristi izuzetno visoka temperatura, oko 1.200 stepeni Celzijusa, Seratech upotrebljava nižu temperaturu i zatim ostavlja cigle nekoliko nedelja da očvrsnu. Sa ekološkog gledišta ovo je daleko prihvatljivije.

Seratech nastavlja da testira ovaj novi tip cigle kako bi osigurao njenu funkcionalnost i pouzdanost u građevinskim projektima. Ovaj pionirski poduhvat ne samo da pokazuje potencijal za smanjenje emisije štetnih gasova, već i ukazuje na mogućnosti za razvoj novih, ekološki prihvatljivijih građevinskih materijala.

Ovaj napredak u oblasti građevinskih materijala može imati značajan uticaj na smanjenje globalnog otiska ugljenika, pružajući istovremeno inovativna rešenja za izazove sa kojima se suočava moderna građevinska industrija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


MLADOST-300X250-BANNER
XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;