INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Oživljavanje stare tehnike: Nabijena zemlja kao put ka održivoj gradnji

28.02.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Istraživači sa UBC Okanagan vraćaju se tradicionalnim metodama gradnje koristeći sekundarne proizvode poput letećeg pepela iz celuloznih fabrika i termoelektrana na ugalj, u cilju poboljšanja materijala za gradnju i promovisanja održivosti u građevinskom sektoru.

Zemlja

Ilustracija (Foto: PIxabay)

Stara tehnika gradnje, poznata kao tehnika nabijene zemlje, nudi alternativu tradicionalnom cementu koristeći materijale koji su često dostupniji i ekološki prihvatljiviji.

Dr Sumi Siddiqua, profesor na Odeljenju za građevinarstvo UBC Okanagan i glavni istraživač u Laboratoriji za testiranje naprednih geomaterijala, naglašava napore industrije da nađe praktičnu primenu za leteći pepeo, koji se inače smatra otpadom. Ovaj fini prah, koji ima slične karakteristike čvrstoće i teksture kao i cement, već se koristi kao dodatak betonu radi poboljšanja njegovih karakteristika.

Korišćenjem materijala poput pepela u kombinaciji sa lokalnom zemljom, ne samo da se smanjuje potreba za eksploatacijom peska, već se dobijaju i konstrukcije koje su otpornije na požare u poređenju sa tradicionalnim drvenim strukturama. U saradnji sa BC Housing i autohtonim zajednicama, UBC's Build Better Cluster istražuje kako integracija gradnje pomoću nabijene zemlje može doprineti izgradnji novih, održivih domova, posebno u svetlu globalne nestašice građevinskog peska.

Dr Siddiqua ističe da, iako se masovna izgradnja pomoću nabijene zemlje možda neće odmah dogoditi, već se počelo sa dodavanjem letećeg pepela u kompozitne cemente, što bi moglo predstavljati budućnost građevinskog sektora. S obzirom na rastuću potražnju za održivim građevinskim materijalima širom sveta, upotreba materijala kao što je leteći pepeo predstavlja važan trend u industriji.

Istraživanje objavljeno u časopisu Construction and Building Materials pokazuje da dodavanje pepela poboljšava termičke i strukturne karakteristike zidova, čineći ih pogodnim za različite klimatske uslove i pružajući bolju izolaciju, što je posebno korisno za udaljene zajednice.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


XELLA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;