Pretvaranje betonskog skladišta u LEED Gold poslovni centar

23.08.2017. | Lucy Wang | Inhabitat

Na prvi pogled, teško je zamisliti da je ova prekrasna zgrada puna svetlosti nekada bila neinspirativni betonski monolit. Ovde je pokazana arhitektonska moć kompanije Perkins + Will, koja je transformisala vojno skladište iz 1940-ih u San Francisku u „Bay Area Metro Center“ sa LEED Gold sertifikatom. Izgrađen od recikliranog materijala, ovaj osmospratni objekat karakterišu visoki plafoni sa najsavremenijim kancelarijama, salama za sastanke i maloprodajne prostorije u prizemlju.

Slika 1. „Bay Area Metro Center“ (foto: Perkins + Will, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Locirana u ulici 375 Beale, ova ogromna zgrada površine oko 49.000 kvadratnih metara je nekada služila kao skladište za snabdevanje mornarice tokom Drugog svetskog rata i davala je utisak neprobojnosti zbog svoje fasade poput tvrđave. Perkins + Will i firma TEF zadužena za dizajn enterijera oduševili su svojim projektom jer su monolitnom mračnom izgledu dodali zastakljene površine i atrijum visok sedam spratova koji ispunjava zgradu prirodnim svetlom. Transformacija je stvorila ambijent dobrodošlice i utisak spremnosti na saradnju što je itekako važno za konsolidovanje četiri vladine agencije. Tu se nalaze i drugi sadržaji, kao što su maloprodajni objekti, radne prostorije, otvoreni kafe barovi, pa čak i skladište za bicikale.

Slika 2. „Bay Area Metro Center“ (foto: Perkins + Will, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Reciklirano drvo se koristilo za ceo enterijer kako bi se betonskoj konstrukciji dao osećaj toplote. Drvenim šinama u okviru zgrade i okoline je promenjena namena i korišćene su za drvena gazišta i stepeništa, pultove i završne zidne obloge. Zelenilo koje oživljava zgradu uključuje drveće na šestom spratu, vrt na osmom spratu i uređenu bašta ispred glavne javne sale.

Slika 3. „Bay Area Metro Center“ (foto: Perkins + Will, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Rešavajući problem seizmičkih zahteva i dnevne svetlosti, sedmospratni atrijum je izgrađen iz centra zgrade, smanjujući time masu zgrade, i tako donoseći potrebnu dnevnu svetlost enterijeru zgrade. Ovim se smanjila upotreba energije i dobilo na ugodnoj atmosferi. Atrijum i povezane stepenice takođe su doprineli prijatnijem ambijentu jer su stvorili uslove za neformalne susrete između službenika različitih agencija.

Slika 4. „Bay Area Metro Center“ (foto: Perkins + Will, preuzeto sa www.inhabitat.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...
Ljubinka 09.04.2019.
Da li se na zidove koji su krecenim prajmer...
Maks 04.04.2019.
Političari treba da shvate da se autoput, o...