Kula mešovite namene sa isturenim prozorima

14.07.2017. | Patrick Lynch |

MVRDV je pobednik takmičenja sa svojom kulom mešovite namene pod nazivom „Sax“. Ova kula će imati 51 sprat i biće izgrađena u okviru projekta razvoja Wilhelminapier luke u Roterdamu. Raprostiraće se na površini od 82.000m², gde će biti smešteni stanovi, maloprodajni i komercijalni objekti. U okviru „Sax“ će se nalaziti dve kule „Philadelphia“ i „Havana“ koje će biti povezane mostom na pola puta i gde će se nalaziti hotel sa 150 soba.

Slika 1. „Sax“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.archdaily.com)

Smeštena na južnoj strani Wilhelminapiera, „Sax“ će postati jedna od poslednjih stambenih zgrada koja će se izgraditi u okviru istorijske luke, inače jednog od  najpopularnijih delova u gradu. Prepoznatljiva pikselizovana silueta zgrade i lokacija na obali pružiće zgradi prisustvo na gradskom horizontu u Roterdamu. Moderni Roterdan je od nedavno poznat i pod nazivom „Manhattan On the Maas".

Na vrhu niže kule, na visini od 70 metara, hotelski bar upečatljivo zlatne boje nudi impresivan pogled na „Nieuwe Maas“ i grad. Na vrhu hotela, na visini od 80 metara, javna terasa će omogućiti svima da dožive zgradu i pogled koji se pruža sa nje. Unutar obe kule (od kojih viša ima 150 metara), 450 stambenih jedinica uređeno tako da njihove glavne prostorije budu okrenute ka fasadi koja gleda na obalu, obezbeđujući na taj način svakoj jedinici dovoljno svetlosti.

Slika 2. „Sax“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Roterdam je sve više grad kula i „Sax“ će biti novi dodatak u ovoj kolekciji", rekao je Jacob van Rijs, suosnivač MVRDV. „Fasadu karakteriše savremena reinterpretacija ispupčenih prozora, koji omogućavanju pružanje pogleda i individualne i jedinstvene stanove u ovom velikom kompleksu. Ovaj proziran efekat daje dodatnu dimenziju u doživljavanju pogleda na Roterdam. Postolje i most koji sadrži hotel biće otvoreni za javnost, što će Wilheminapier činiti još živahnijim."

Kule će biti povezane u osnovi sa područjem u okviru koga će se nalaziti brojni komercijalni sadržaji, uključujući restorane, prodavnice, barove, kafiće i wellness centar, donoseći na taj naičin raznovrsnu ponudu.

Slika 3. „Sax“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.archdaily.com)

„Podseća na vertikalni grad, ali je takođe snažno ukorenjen da doprinese javnom životu dela „Kop van Zuid“", objašnjava MVRDV.

MVRDV je sarađivao sa ARUPom u vezi sa konstrukcijom, dizajnom fasade i održivošću. Izgradnja je planirana za početak 2018. godine, a završetak se očekuje krajem 2022. godine.

Slika 4. „Sax“ (foto: MVRDV, preuzeto sa www.archdaily.com)

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...