Neboder u obliku tornada izaziva sudbinu u SAD-u

16.03.2015. | Gizmag

Ukoliko vidite tornado u gradu Tulsi, država Oklahoma, SAD, bilo bi pametno da potražite sklonište što je pre moguće. U velikom prikazu neustrašivosti, lokalni arhitektonski biro Kinslow, Keith & Todd (KKT) je predstavio projekat izgradnje jedinstvenog nebodera u obliku tornada koji uključuje okrećući restoran i vremensku istraživačku stanicu.

Projekat Tulsa tornado kule (takođe poznate kao Okhlahoma muzej vremena i istraživački centar) je nastao nakon inicijative novina Tusla People koje su zadužile lokalne arhitektonske firme da osmisle ideju za revolucionarni razvoj grada. Birou KKT je dat prilično dosadan objekat parking garaže kao polazne tačke, a biro je osmislio koncept nebodera u obliku tornada.

Sa visinama između 76 i 91 metar, zgrada bi bila obložena staklom i perforiranim metalnim panelima, a nalazila bi se na vrhu postojeće garaže. Iako statična, njegova uvrćuća forma podseća na izgled tornada u pokretu, a ovo bi bilo pojačano sa restoranom koji se okreće oko svoje ose na vrhu tornja.

Učionice i auditorijum su predviđeni za postavljanje u originalnoj garažnoj zgradi, dok bi sam toranj uključivao observatoriju i laboratoriju za izučavanje jakih oluja, muzej vremenskih prilika, kao i spoljašnju terasu.

Zgrada u obliku tornada smeštena u Aleji tornada koja potencijalno može biti pogođena i uništena od strane tornada je isuviše ironična i strašna pomisao, ali biro KKT kaže da će zgrada biti izgrađena prema istim građevinskim propisima kao i obližnji objekti sličnih visina, pa će biti u stanju da izdrži vremenske nepogode kao i bilo koja druga kula sličnih visina, uprkos jedinstvenom obliku koji izaziva sudbinu.

Naravno, mi bismo savetovali da se ne nadate da će ovaj koncept napustiti okrilje papira i postati stvarnost, dok biro KKT izjavljuje da ni oni ne znaju da li će se neboder realizovati. Mada, prema njima, niz bankara i investitora je pokazalo interes, pa je možda i zamislivo videti neboder u obliku tornada za koju godinu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...