Bujni zeleni most u obliku lokvanja se okreće kako bi propustio brodove

15.09.2014. | Inhabitat

Brazilski arhitektonski biro LoebCapote Arquitetura e Urbanismo je stvorio ultimativni pešački most! Nalik dva džinovska lokvanja koja plutaju u vodi, most Fridrih Bajer se okreće kako bi omogućio prolaz brodskom saobraćaju dok pešaci i biciklisti čekaju iznad.

Most Fridrih Bajer se sastoji od dva metalna ostrva koja su prekrivena sa bujnim zelenilom i izgledom podsećaju na lokvanje. Projekat uspostavlja prijatno mesto za čekanje za pešake dok brodovi prolaze ispod njih.

Smešten na kanalu ispred sedišta kompanije Bajer u brazilskom gradu Sao Paulo, most omogućava efikasniji prelazak reke Pinheiros proširavanjem biciklističke i pešačke staze koju koriste zaposleni u komapniji Bajer.

Dva rotirajuća ostrva koja čine most od 90 metara dužine koriste električni motor za rotiranje i otvaranje rečnog prolaza bočno, što je retkost u dizajnu ovakvog tipa mostova koji se obično otvaraju vertikalno.

Inovativni dizajn mosta čuva meštane od dosadnog dugotrajnog čekanja vertikalnog otvaranja mosta, i pruža otvoreni prostor sa zelenilom za čekanje dok se rotirajuća struktura ne postavi u odgovarajući položaj za jednostavni i brzi prolazak vodenog saobraćaja ispod.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Mima 12.04.2021.
Gde i kome se treba prijaviti za subvenciju...
Zoja 12.04.2021.
Molim vas kako mogu da se prijavim, uvela b...
Nataša 12.04.2021.
Zanima me kako i kome se prijavljujem za iz...
Nadja 11.04.2021.
Molim Vas recite za izolaciju kako mogu da ...
Žikica 09.04.2021.
Super, mnogima od nas je pomoć bitna. Inte...