IZOLACIJA-468X60-BANNER

Rusi napravili superbeton

15.11.2012. | Gradnja

Ruski naučnici su napravili beton kojem ne smetaju nikakvi vremenski uslovi. On ne samo da je jači do drugih vrsta betona, već se brže i stvrdne. To je posebno važno za hitan remont havarisanih mostova, brana, puteva. Pri tome radovi na obnovi sada će moći da se obavljaju u bilo kojim meteorološkim uslovima.

Na prvi pogled sve je kao i obično: pesak, šljunak, cement. Ali umesto vode u rastvor se dodaje posebna polimerska tečnost, koja daje betonu jedinstvena svojstva, kaže stariji naučni saradnik Ruskog hemijsko-tehnološkog Univerziteta Mendeljejev Aleksandar Nikitjuk:

"Imali smo primere kada smo vršili radove pri prilično niskim temperaturama, sve do minus 28 stepeni Celzijusovih. Ispitivali smo beton i za vreme jakih pljuskova i čak pod vodom. Specijalna polimerska tečnost oblaže sve komponente, spaja ih, a ujedno štiti od hemijskog delovanja."

Na ispitivanju za čvrstoću betona

To je posebno primetno ako se spuste uzorci u kiselinu, kaže naučni saradnik Ruskog hemijsko-tehnološkog Univerziteta Mendeljejev Jelena Pisarenko:

"Uzimamo komadić običnog betona i spuštamo ga u sonu kiselinu. Prvih sekundi se odvija vrlo burna reakcija. Beton počinje da se raspada. Isto radimo sa novim betonom. Nikakvih spoljnih znakova reakcije nema."

To svojstvo, tvrde autori, biće korisno prilikom remonta industrijskih objekata, mostova i nadvožnjaka, gde se stalno primenjuju agresivne tečnosti i hemijski reagenti, na primer atifriz rastvori za puteve.

Važna je i druga osobina novog betona – brzina kojom se stvrdne. To je nezamenjivo za krpljenje rupa u branama ili na aerodromskim pistama.

Novi superbetona dostigne potrebnu čvrstoću za pola sata i postigne veću marku od običnog betona skoro dva puta. Kompozitni beton je univerzalan. On lako može da zameni već postojeće materijale. Pri tome, kako uveravaju naučnici, on neće biti skuplji od običnog cementnog betona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
PERI-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...