IZOLACIJA-468X60-BANNER

Žan Nuvel - projektant novog Nacionalnog muzeja umetnosti Kine?

29.08.2012. | WAN

Žan Nuvel (Jean Nouvel), francuski arhitekta (na fotografiji), autor nekih od najproznatijih objekata - uključujući "One New Change", komercijalni objekat pored Katedrale Svetog Pavla u Londonu, i Gasometar A u Beču, transformaciju starog rezervoara gasa u dramatični stambeni objekat - dobio je dojavu da je pobedio na međunarodnom arhitektonskom konkursu za projekat novog Nacionalnog muzeja umetnosti Kine u Pekingu.

Arhitekte koje su ušle u uži krug takmičenja su među najimpresivnijim imenima arhitekture današnjice: Zaha Hadid, Frenk Geri, Moše Safdi i Žan Nuvel. Ali ipak, prema "dobro obaveštenom izvoru", Nuvel je odneo pobedu za projektovanje novog muzeja. Zvanično saopštenje tek treba da bude izdato ovih dana, a arhitekta Nuvel nije želeo da daje nikakve komentare za sada.

Sa 120.000 metara kvadratnih, projekat će biti smešten pored proslavljenog pekingškog stadiona, poznatog kao Ptičije gnezdo, arhitekata Hercoga i de Meurona, i navodno je projektovan tako da zaseni i cenjeni olimpijski stadion. Ogromna zgrada će zameniti postoječu, zastarelu zgradu koja trenutno ima funkciju Narodnog muzeja umetnosti Kine.

Koncept projekta Zahe Hadid je bio predvidljivo krivudav, sa umotanim naborima koji karakterišu fasadu građevine i tri pojedinačno jasna volumena - dve mase koje se nalaze na spojenom prizemnom nivou. Nasuprot tome, predlog arhitekte Frenka Gerija ima osnovni kuboidan oblik sa nizom cilindričnih oblika koji niču od centra, i organsku siluetu drveća koje krase spoljašnost, završen sa apstraknim obrazcima i providnom fasadom. Nuvelov (navodno pobednički) projekat tek treba da bude objavljen. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...