INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Dva nova mosta - Knight Architects

12.06.2012. | Detail

U razmaku od nekoliko nedelja, engleski arhitektonski biro Knight Architects je osvoji dva konkursa za projektovanje mostova u Londonu i Ulmu, Nemačka. Koncept pešačkog mosta na Trgovačkom trgu (Merchent Square) jeste filigran u izgledu i pokretu, projekat novog tramvajskog mosta koji vodi do Kienlesberga u Ulmu će biti umeren i pragmatičan.

Planiranje i izgradnja pešačkog mosta na Trgovačkom trgu u naselju Padington u Londonu trajaće od 2012 do 2014. godine. Pešački most, projektovan u saradnji sa inženjerskom firmom AKT II Consulting Structural Engineers, premošćavaće Grand Union kanal širinom od 20 metara, stvarajući potreban čist prolaz od 5,5 sa 2,5 metara.

Koncept je jednostavan i istovremeno spektakularan: neupadljiva konstrukcija mosta širine od tri metra je podeljena uz pomoć hidrauličke dizalice u niz konzolnih greda koje se rotiraju oko poprečne ose - elegantan pokret koji liči na otvaranje japanske lepeze.

Rotirajući pokret pet prefabrikovanih čeličnih greda je raspoređen tako da one počnu da se kreću istovremeno zaustavljajući se u isto vreme u uspravnom položaju pod različitim uglovima između 20 i 80 stepeni.

Opterećenje hidraulike je ublaženo upotrebom protivtegova, koji takođe smanjuju potrebnu energiju za rad. Balustrade su napravljene od šipki od nerđajućeg čelika koje se prepliću u iskrivljenom obrascu, stvarajući filigransku strukturu. Kontinuirano LED osvetljenje je integrisano u rukohvatima, osvetljavajući adekvatno pešači most i dramatično naglašavajući balustradu.

Dizajn mosta je odabran tako da se dobro uskladi sa prestižnom sredinom Trgovačkog trga. Tokom procesa otvaranja, most se pretvara u kinetičku skulpturu čija silueta naglašava otvoreni prostor "Sunset Terrace".

Arhitekte su razvili uspešni dizajn za komnivani tramvajski, biciklistički i pešački most u Ulmu, zajedno sa inženjerskom firmom Krebs and Kiefer. Takmičenje u projektovanju čini deo planiranja tramvajske linije 2, koji hitno zahteva izgradnju novog mosta.

Novi most će omogućiti železničko povezivanje od gradskog naučnog parka do gradskog centra kao i zgodno i brzo povezivanje prigradskih, regionalnih i trgovačkih linija u blizini centralne stanice u Ulmu.

Projekat predlaže izgradnju čeličnog mosta dužine od 270 metara sa konstantnim gradijentom. Mogu ga koristiti udobno i bezbedno biciklisti i pešaci. Odmorišta na mostu obezbeđena na redovnim intervalima omogućavaju nesmetan pogled na istorijski stari deo grada i Minster.

Tehnički preduslovi predstavljali su arhitektama i inženjerima veliki izazov, pošto zemljište oko pruge koje mora biti premošćeno nudi samo malo prostora za gradilište i teško mu je pristupiti sa građevinskom opremom. Most mora biti izgrađen dok se železničke linije odvijaju neometano i iz tog razloga će biti podignut uz pomoć uzdužnog produženja.

Čelični segmenti će biti zavareni zajedno na licu mesta i pruženi i postavljeni preko železničkih pruga korak po korak. Dok su donje strane glavnih greda konstantne u cilju omogućavanja jednake ekstenzije, visina greda na gornjoj strani mosta je promenljiva, prateći raspodelu momenata u konačnom stanju.

Forma tečnog talasa greda je optički potcenjena ali ona varira i pravi namero odražavanje čelične rešetkaste strukture obližnjeg mosta Neutorbrücke, izgrađenog 1907. godine. Korišćenje čelika otpornog na vremenske uslove u konstrukciji učiniće održavanje strukture znatno ekonomičnijim i sugurnijim.

Nije još uvek objavljeno kada će početi izgradnja, čiji se procenjeni troškovi kreću oko 11 miliona evra. Građani Ulma će biti u mogućnosti da daju predloge za ime planiranog mosta, kao deo procesa javnih konsultacija.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;