Portugal: Mostom preko grada

07.06.2012. | Pogledaj

Gradić Kovilja (Covilha) nalazi se u Portugalu i poznat je kao središte prerade vune. Iako je stari grad uglavnom bio smešten u dolini, industrijalizacijom se povećava broj stanovnika pa se tako i grad širi na okolne obronke. Impresivna topografija koja se uključuje u urbanizam grada, postala je u jednom trenutku i prepreka stanovnicima za njihovu mobilnost, ali i sredstvo za turističku isplativost kraja.

 

Prirodne lepote kao brend najbolje se prodaju ako ih prati dobra infrastruktura, što je slučaj i u dalekovidnosti grada Kovilje. Naime, nad gradom je nedavno sagrađen monumentalni pešačko - biciklistički most koji lebdi nad čitavim krajolikom, na 52 metra nadmorske visine. Projekat koji potpisuje portugalski biro Žoao Luis Kariljo da Graca (João Luís Carrilho da Graça) naziva se Ribeira de Carpinteira. U potpunosti je izveden od belog betona na nosačima kvadratnog preseka i kužnim nosačima sa spiralnim stubovima na krajevima, dok je put postavljen drvenim letvicama.

Korišćeno je azobe drvo, koje pruža vizuelno iskustvo istodobnog spajanja sa okolinom i neverovatan panoramski pogled na čitav kraj. Iako bi kritičari rekli da ovaj most ostavlja možda malo preagresivan trag u prostoru, svakako valja istaći da je reč o celovitosti čoveka okrenutom mostu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...