INFONET-468X60-BANNER

Dancing Dragons - Novi neboderi u Seulu

16.05.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Kada arhitekte iz biroa Adrian Smith + Gordon Gill projektuju novu zgradu, ljudi imaju tendenciju da obraćaju pažnju. Sa projektima poput Burdž Kalifom i Kingdom Tower-om u svom rezimeu, ova arhitektonska firma je jedna od vodećih svetskih projektanata nebodera. Prošle nedelje oni su predstavili svoj projekat nebodera pod nazivom Dancing Dragons (Zmajevi koji igraju), par izvanrednih supervisokih nebodera koji će preoblikovati pejzaž Seula, Južna Koreja. Inspirisani mitskim korejskim zmajevima, nebodere od 88 i 77 spratova visine karakteriše fasada nalik krljuštima kroz koje vazduh može da cirkuliše.

Zmajevi će biti smešteni u novom Jongsan međunarodnom biznis distriktu (Yongsan International Business District) u Seulu, koji je projektovan od strane studija arhitekte Danijela Libeskinda. Neboderi, koji uključuje mešavine stambene, kancelarijske i maloprodajne funkcije, sastoje se od tankih, oštro ugaonih mini kula koji su konzolno okačeni oko centralnog jezgra. Ovaj dizajn, kako je opisano u saopštenju za medije, je "savremeni ali upoznat sa tradicionalnim aspektima korejanske kulture".

Serija dramatičnih masovnih rezova u neboderima stvara životni protor koji pluta van strukture. Oni podsećaju na strehe tradicionalnih korejskih hramova - tema dizajna koja odjekuju ujedno u geometriji omotača zgrada i isturenim nadstrešnicama baze nebodera. Ova tema je produžena i na sam omotač zgrade, koji podsećaju na krljušti mitskih korejanskih zmajeva koji kao da plešu oko jezgra - otude i ime projekta. (Yongsan - ime celokupnog razvoja znači "Zmajevo brdo" na koreanskom). Krljušt nebodera je, kao što je i sama koža, performativna, gde praznine između njenih preklapajućih panela funkcionišu za ventilaciju i hlađenje objekta.

Sa pomerljivim otvorima od 600 milimetara kroz koje cirkuliše vazduh, omotač nalik krljušti je u stvari performativni element koji će se koristiti za ventilaciju i klimatizaciju. Projektantski tim takođe uključuje inženjersku firmu PositivEnergy Practice iz Čikaga, koja je konsultant za energetski efikasne sisteme nebodera. Neki od zelenih karakteristika obuhvataju i fotonaponske nizove na krovnim površinama, grejanje zračenjem, kogeneracione jedinice gorivnih ćelija u podrumskim nivoima, i trostruke prozore u cilju umanjenja gubitka toplote.

Neboderi 1 i 2, koji su 450 i 390 metara visoki, dele arhitektonski jezik ali nisu identični. Na višoj strukturi, Neboderu 1 od 88 spratova, masovni rezovi na vrhu i dnu kule su u obliku slova V. Na Neboderu 2 od 77 spratova, ovi rezovi se pomeraju dijagonalno u jednoj neprekinutoj liniji; oni su takođe raspoređeni u radikalnom obrascu oko jezgra koji je primetan posetiocima kako se kreću oko kule.

"Postoji razumni i komplementarni odnos između dve mase na nivou rezova, gotovo kao da oni plešu", kaže arhitekta Adrijan Smit. "Uvek je važno da naši projekti reflektuju i tumače kulture kojima služe, i kompleks Zmajeva koji plešu definitivno to radi, iako u apstraktnom i visoko tehnološkom načinu."

Kompleks nebodera Dancing Dragons je drugi veliki projekat u centru Seula arhitektonskog biroa Adrian Smith + Gordon Gill (As+GG), gde je drugi glavna kancelarijska zgrada Federacije koreanske industrije (Head Office of the Federation of Korean Industries), visoko održivi poslovni objekat koji bi trebalo da bude završen iduće godine. Projektantski tim za kompleks neboder je takođe uključivao inženjersku i konsalting firmu PositiveEnergy Practice, kao i građevinsku inženjersku firmu Werner Sobek, koja je u saradnji sa biroom  AS+GG, razvila strukturalnu šemu za nebodere.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;