Sve više glasina o izgradnji najvišeg tornja u Azerbejdžanu

25.04.2012. | WAN

Nedavno je procurela vest da Azerbejdžan planira da nadmaši Burdž Kalifu od 828 metara projektovanu od strane arhitektonskog biroa Skidmore Owings and Merril, kao i predloženi Kingdom Tower u Džedi od 1.000 metara arhitektonskog biroa Adrian Smith + Gordon Gill sa neboderom od 1.050 metara u svom glavnom gradu Bakuu. Arhitekta za ovaj grandiozni projekat još nije odabran.

Grad je prošao kroz dramatičan preobražaj. Azerbejdžan je priznat kao mesto koje je jedno od najstarijih zabeleženih naselja i prošao je kroz burnu istoriju kako je njegova sudbina prolazila iz dinastiju u dinastiju dok nije postao deo Ruskog carstva 1813. godine. Zemlja bogata naftom je izmamila je sovjetsku invaziju početkom dvadesetog veka, što je dovelo do stvaranja Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike - ime koje je zemlja zadržala samo oko dvadesetak godina.

Od sticanja nezavisnosti Azerbejdžan je procvetao arhitektonski, podstičući novi spektar velikih arhitektonskih projekata u proteklih nekoliko godina. U roku od mesec dana glavni grad Baku će biti domaćin Pesme Evrovizije u predvidljivo ugaonoj Kristalnoj dvorani arhitektonskog biroa Gmp, dok je arhitektonski biro Atkins predstavio planove za Beli grad veličine od 220 hektara.

Detalji najnovije najviše zgrade na svetu su retki i nedovoljni, dok se samo ime "Azerbaijan Tower" pojavljuje na preliminarnoj osnovi. Neboder je navodno planiran da bude smešten na ivici Kaspijskog mora, gde bi nadgledao glavni novi razvoj u Bakuu: Khazar Island. Ovaj ogroman projekat obuhvata izgradnju 41-og veštačkog ostrva, nazvanih 'Novom Venecijom', koji je trenutno u izgradnji.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...