Sve više glasina o izgradnji najvišeg tornja u Azerbejdžanu

25.04.2012. | WAN

Nedavno je procurela vest da Azerbejdžan planira da nadmaši Burdž Kalifu od 828 metara projektovanu od strane arhitektonskog biroa Skidmore Owings and Merril, kao i predloženi Kingdom Tower u Džedi od 1.000 metara arhitektonskog biroa Adrian Smith + Gordon Gill sa neboderom od 1.050 metara u svom glavnom gradu Bakuu. Arhitekta za ovaj grandiozni projekat još nije odabran.

Grad je prošao kroz dramatičan preobražaj. Azerbejdžan je priznat kao mesto koje je jedno od najstarijih zabeleženih naselja i prošao je kroz burnu istoriju kako je njegova sudbina prolazila iz dinastiju u dinastiju dok nije postao deo Ruskog carstva 1813. godine. Zemlja bogata naftom je izmamila je sovjetsku invaziju početkom dvadesetog veka, što je dovelo do stvaranja Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike - ime koje je zemlja zadržala samo oko dvadesetak godina.

Od sticanja nezavisnosti Azerbejdžan je procvetao arhitektonski, podstičući novi spektar velikih arhitektonskih projekata u proteklih nekoliko godina. U roku od mesec dana glavni grad Baku će biti domaćin Pesme Evrovizije u predvidljivo ugaonoj Kristalnoj dvorani arhitektonskog biroa Gmp, dok je arhitektonski biro Atkins predstavio planove za Beli grad veličine od 220 hektara.

Detalji najnovije najviše zgrade na svetu su retki i nedovoljni, dok se samo ime "Azerbaijan Tower" pojavljuje na preliminarnoj osnovi. Neboder je navodno planiran da bude smešten na ivici Kaspijskog mora, gde bi nadgledao glavni novi razvoj u Bakuu: Khazar Island. Ovaj ogroman projekat obuhvata izgradnju 41-og veštačkog ostrva, nazvanih 'Novom Venecijom', koji je trenutno u izgradnji.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...