INFONET-468X60-BANNER

Redefinisanje nebodera - MVRDV-ov "Oblak"

12.12.2011. | Gizmag

Postoji malo kontraverzi koje se mogu čuti oko projekta holandskog arhitektonskog biroa MVRDV - ekološkog nebodera u Južnoj Koreji. Neki ljudi (uključujući i dosta naših medijskih kuća koje su vest o ovom objektu preneli) su zabrinuti zbog sličnosti projekta "Cloud" (Oblak) sa eksplozijom kula bliznakinja u Njujorku.

Da, moramo priznati da malo liči na ceo taj nemili događaj 11. septembra 2001. godine. Ali, namera nije bila da neboder podseća na to - to je oblak - i genijalno redefinisanje nebodera korišćenjem stakla i neba, svetlosti i sunca.

Neboder Oblak sastoji se od dve luksuzne stambene kule - jedne od 54 spratova i 260 metara, druge od 60 spratova i 300 metara - i na pola puta nalazi se oblik koji podseča na oblak, deset spratova visok, koji spaja obe kule.

Prostor oblaka je toliko veliki da može da preuzme prostore kupovine, usluga i, generalno, prostora koji su inače ispod stambenog kompleksa (usluge, zajednički prostori, itd.) i redefinišu ih i više odgovarajućoj formi, bliže svojim kupcima.

Ovo izmeštanje funkcija stvara prostor u prizemlju za javne bašte. Umesto betonskih prepreka u centru zajednice, postoji park, čime se stvara radikalno drugačiji ambijent neposrednog okruženja nebodera za sve.

Unutar površine nebodera od 14.357 metara kvadratnih, nalazi se ogromni spajajući atrijum, koji je okupan u svetlosti u različito doba dana korišćenjem pažljivo pozicioniranim kaleidoskopom - koji je veoma podešen prirodi i koji je predviđen da ima umirujući efekat na ljude.

Ovaj oblak sadrži sve usluge koje biste normalno očekivali u prizemnom nivou, plus životne usluge u skladu sa prirodom objekta, kao što su velnes centar, konfernecijski centar, fintes studio, razne bazene, restorane i kafiće. Pored maloprodaje i svih ovih prostora na vrhu oblaka nalazi se niz javnih i privatnih otvorenih prostora, dvorišta, tremova, bašta i bazena. Ispod njih, stakleni podovi se mogu koristiti za druge svrhe.

Spoljen površine oblaka biće najskuplji delovi jer će imati neke od najspektakularnijih pogleda - velike zajedničke prostorije, kafići i restorani i 9.000 metara kvadratnih hotela su planirani.

Slično tome, neki od više luksuznih apartmana od 260 metara kvadratnih biće smešteni u tom području. Normalno, iznos kvadrature dostupne na vrhu nebodera je ograničen. Projekat oblaka umnožava količinu nekretnina na krovu sa nekoliko različitih veličina stanova, stvarajući veoma visoke cene nekretnina.

Ova područja na vrhu oblaka sadržaće stanove izuzetnog luksuza sa kompletnom osamljenošću i privatnošću, samo nekoliko metara daleko od žive zajednice.

Privatni apartmani ispod i iznad oblaka uključivaće masivne balkone, plafone duplih visina, bazene i bašte. Takođe, gornji spratovi obe kule su penthaus stanovi od 1.200 metara kvadratnih sa privatnim krovnim baštama.

Parkiralište za stanare je ispod svakog tornja. Parking prostoru se pristupa preko velikog lobija i određenih liftova koji prevoze ljude sa parking prostora do oblaka za nekoliko sekundi. Stanica metroa se nalazi pet minuta od nebodera.

Arhitektonski biro MVRDV ima interesantni portofolio koji u potpunosti potvrđuje ovu metaforu oblaka. Njegovo razumevanje projekata zajednica čini je mnogo više od samo još jedne arhitektonske firme. Ona je specijalizovana u urbanoj budućnosti - deo je važne grupe mislilaca urbanog okruženja u kombinacija sa Delft University of Technology. Grupa je nazvana The Why Factory (T?F).

Grupa T?F se koncentriše na vizuelizaciju i proizvodnju modela budućih gradova. Ovu fondaciju vredi pogledati i preporučujemo je svim zainteresovanim stranama (posebno studentima).

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;