Lotte Super Tower 123 - najviša zgrada Azije teži srebrnom LEED sertifikatu

22.10.2009. | Bridgette Meinhold | Inhabitat

Južna Koreja je najavila izgradnju novog super oblakodera koji bi nakon završetka, 2014. godine, trebalo da bude najviši objekat u Aziji. U svetskim okvirima, toranj Lotte Super Tower 123, delo biroa Kohn Pederson Fox, biće druga najviša zgrada na svetu.

Objekat će služiti kao novo sedište korporacije Lotte Group, a za gradnju je zadužena kompanija Lotte Construction, deo pomenute korporacije. Urbanističke dozvole su dobijene i uskoro počinje postavljanje temelja.

Toranj koji teži srebrnom LEED sertifikatu za zelenu gradnju biće novo mesto okupljanja za građane Seula. Posetiocima će ponuditi radnje, apartmane, kancelarijski prostor i hotel.

Lokacija za toranj je u južnom delu grada pod imenom Jamsil, na obali reke Han. Ovde prolaze i značajne saobraćajnice pa će dolazak posetiocima, zaposlenima i turistima biti olakšan.

Koncept multifunkionalnosti predstavlja osnovnu odliku projekta i kreće se ka ideji vertikalnog grada koji će biti čvorište sa: brojnim linijama javnog saobraćaja, stambenim i poslovnim prostorima za izdavanje, kancelarijama, vidikovcem i drugim javnim prostorima.

Tačni detalji održivog dizajna još uvek se čuvaju u tajnosti, i jedino što je objavljeno jeste želja graditelja da objekat stekne LEED sertifikat. Naravno, ovo će biti moguće tek nakon završetka i izvršenih merenja koja, između ostalog, treba da potvrde uštede vode i energije, kvalitet unutrašnjeg vazduha, itd.

Projektni biro Kohn Pederson Fox (KPF), koji stoji i iza projekta novog eko-distrikta Songdo IBD, poznato je ime u svetu super konstrukcija, naročito u Aziji. Arhitektonske firme iz SAD, kao što je KPF, često traže poslove van granica zemlje, i uspevaju da ostanu u vrhu zahvaljujući projektima u Aziji i naravno, na Bliskom istoku.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...