Lotte Super Tower 123 - najviša zgrada Azije teži srebrnom LEED sertifikatu

22.10.2009. | Bridgette Meinhold | Inhabitat

Južna Koreja je najavila izgradnju novog super oblakodera koji bi nakon završetka, 2014. godine, trebalo da bude najviši objekat u Aziji. U svetskim okvirima, toranj Lotte Super Tower 123, delo biroa Kohn Pederson Fox, biće druga najviša zgrada na svetu.

Objekat će služiti kao novo sedište korporacije Lotte Group, a za gradnju je zadužena kompanija Lotte Construction, deo pomenute korporacije. Urbanističke dozvole su dobijene i uskoro počinje postavljanje temelja.

Toranj koji teži srebrnom LEED sertifikatu za zelenu gradnju biće novo mesto okupljanja za građane Seula. Posetiocima će ponuditi radnje, apartmane, kancelarijski prostor i hotel.

Lokacija za toranj je u južnom delu grada pod imenom Jamsil, na obali reke Han. Ovde prolaze i značajne saobraćajnice pa će dolazak posetiocima, zaposlenima i turistima biti olakšan.

Koncept multifunkionalnosti predstavlja osnovnu odliku projekta i kreće se ka ideji vertikalnog grada koji će biti čvorište sa: brojnim linijama javnog saobraćaja, stambenim i poslovnim prostorima za izdavanje, kancelarijama, vidikovcem i drugim javnim prostorima.

Tačni detalji održivog dizajna još uvek se čuvaju u tajnosti, i jedino što je objavljeno jeste želja graditelja da objekat stekne LEED sertifikat. Naravno, ovo će biti moguće tek nakon završetka i izvršenih merenja koja, između ostalog, treba da potvrde uštede vode i energije, kvalitet unutrašnjeg vazduha, itd.

Projektni biro Kohn Pederson Fox (KPF), koji stoji i iza projekta novog eko-distrikta Songdo IBD, poznato je ime u svetu super konstrukcija, naročito u Aziji. Arhitektonske firme iz SAD, kao što je KPF, često traže poslove van granica zemlje, i uspevaju da ostanu u vrhu zahvaljujući projektima u Aziji i naravno, na Bliskom istoku.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...