Lotte Super Tower 123 - najviša zgrada Azije teži srebrnom LEED sertifikatu

22.10.2009. | Bridgette Meinhold | Inhabitat

Južna Koreja je najavila izgradnju novog super oblakodera koji bi nakon završetka, 2014. godine, trebalo da bude najviši objekat u Aziji. U svetskim okvirima, toranj Lotte Super Tower 123, delo biroa Kohn Pederson Fox, biće druga najviša zgrada na svetu.

Objekat će služiti kao novo sedište korporacije Lotte Group, a za gradnju je zadužena kompanija Lotte Construction, deo pomenute korporacije. Urbanističke dozvole su dobijene i uskoro počinje postavljanje temelja.

Toranj koji teži srebrnom LEED sertifikatu za zelenu gradnju biće novo mesto okupljanja za građane Seula. Posetiocima će ponuditi radnje, apartmane, kancelarijski prostor i hotel.

Lokacija za toranj je u južnom delu grada pod imenom Jamsil, na obali reke Han. Ovde prolaze i značajne saobraćajnice pa će dolazak posetiocima, zaposlenima i turistima biti olakšan.

Koncept multifunkionalnosti predstavlja osnovnu odliku projekta i kreće se ka ideji vertikalnog grada koji će biti čvorište sa: brojnim linijama javnog saobraćaja, stambenim i poslovnim prostorima za izdavanje, kancelarijama, vidikovcem i drugim javnim prostorima.

Tačni detalji održivog dizajna još uvek se čuvaju u tajnosti, i jedino što je objavljeno jeste želja graditelja da objekat stekne LEED sertifikat. Naravno, ovo će biti moguće tek nakon završetka i izvršenih merenja koja, između ostalog, treba da potvrde uštede vode i energije, kvalitet unutrašnjeg vazduha, itd.

Projektni biro Kohn Pederson Fox (KPF), koji stoji i iza projekta novog eko-distrikta Songdo IBD, poznato je ime u svetu super konstrukcija, naročito u Aziji. Arhitektonske firme iz SAD, kao što je KPF, često traže poslove van granica zemlje, i uspevaju da ostanu u vrhu zahvaljujući projektima u Aziji i naravno, na Bliskom istoku.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...