INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pozitivne prakse društvene odgovornosti preduzeća - Gustavo Navaro iz HOLCIM-a

26.03.2007. | Tijana Jovanović | Gradjevinarstvo.rs

Gustavo Navarro, generalni direktor preduzeća Holcim Srbija

Razgovor na temu društveno odgovornog poslovanja vođen je sa gospodinom Gustavom Navarrom, generalnim direktorom kompanije Holcim Srbija iz Popovca kod Paraćina.

Povod za razgovor jeste izuzetno angažovanje kompanije Holcim svojom strateškom orijentacijom poboljšanja poslovnog ambijenta u Srbiji i društveno odgovornog odnosa prema zajednici u kojoj postoji.

build: Šta organizacije mogu učiniti kako bi doprinele rešavanju fundamentalnih problema savremenog čovečanstva? Kako jedna organizacija može dati neki odlučujući doprinos?

G.N: Kompanije ne mogu da reše fundamentalne probleme jednog društva, ali mogu da investiraju sredstva i ulože napor da reše probleme zajednica u okviru kojih posluju, na taj način doprinoseći da zajednica, ili društvo uopšte, rastu i jačaju zajedno sa kompanijom. Ukoliko kompanija posveti vreme dijalogu sa zainteresovanim partnerima i pravilno proceni povratne informacije, nema sumnje da će značajno doprineti jačanju ekonomije i odnosa u zajednicama u okviru kojih se odvijao dijalog. Kompanije ne smeju da se ponašaju autistično one moraju da osluškuju i razumeju potrebe društva, one moraju na vreme da odgovore na identifikovane potrebe i treba da imaju efikasna i primenjiva rešenja za sve, ili bar za najveći deo. Biti globalan, ali nastupati lokalno, može doneti više dobrog nego pokušavati da se nađe rešenje za sve probleme jednog društva u isto vreme.

build: Kakav je Vaš stav prema odnosu biznisa i ekologije?

G.N: Život u dobu klimatskih promena naterao je kompanije da osmisle akcije, u zavisnosti od delatnosti kojom se bave, a koje će doprineti poboljšanju uslova zaštite životne sredine. Pored procenjivanja poslovanja jedne kompanije na osnovu profita koji ostvaruje i njenom angažovanju u oblasti društveno odgovornog poslovanja, sve više klijenata sagledava jednu mnogo širu sliku industrije, koja insistira na hitnim akcijama kao protivteži rezultatima zanemarivanja zaštite životne sredine širom sveta, kojima smo svi svedoci. Na taj način, odnosi između biznisa i ekologije postaju sve bitniji.

Holcim Group je proglašen za Industrijskog lidera po Dow Jones Sustainability Indeksu održivosti za 2006. godinu

build: Kakva je inicijativa Holcima za održivi razvoj?

G.N: Holcim je odavno prepoznao princip da poštovanje zaštite životne sredine i zajednica u okviru kojih poslujete jeste odlučujući faktor za stalni poslovni uspeh. Uz stalni ekonomski rast, ova dva faktora doprinose nesmetanom razvoju društva, omogućavajući održivi razvoj za generacije koje dolaze.

Prioriteti Holcim Srbije, koja je deo Holcim Group-a, jesu:

 • klimatske promene
 • upotreba alternativnih goriva i sirovina
 • bezbednost i zatita na radu
 • izgradnja odnosa sa zajednicama u okviru kojih poslujemo

Za sve svoje aktivnosti mi se trudimo da nađemo odgovarajuće respektabilne partnere i da sa njima zajedno delujemo. Po sistemu zajedno smo jači. Tako smo na međunarodnom planu sklopili sa GTZ-om strateško partnerstvo i promovisali dokumet o procesuiranju otpada u cementnim pećima.

U Srbiji, potpisali smo memorandum o namerama sa Ministarstvom za nauku i životnu sredinu Srbije o učestvovanju u pilot projektu Ministarstva za dobijanje tzv. IPPC dozvole (integrisana dozvola za velike industrijske zagađivače) u Srbiji. Projekat je započet krajem oktobra 2006, a podržala ga je Evropska agencija za rekonstrukciju.

build: Posvećenost Holcima održivom razvoju.

G.N: Holcim Srbija je posvećena održivom razvoju zato što:

 • Želimo da i dalje razvijamo svoje poslovanje doprinoseći ekonomskom razvoju zemlje, podržavajući buduće generacije u njihovom razvoju
 • Prema prirodnim resursima se moramo odnositi na odgovoran način omogućujući svojim naslednicima da na raspolaganju imaju iste, zarad ostvarenja sopstvenih potreba
 • Delimo i imamo odgovornost prema zajednicama u okviru kojih poslujemo

build: Koje akcije Holcima prate osnovna načela društvene odgovornosti?

G.N: Holcim je jedna od prvih kompanija u Srbiji koja je počela da primenjuje principe Društveno odgovornog poslovanja. Naša politika oslanja se na šest glavnih principa:

 • Poslovna etika
 • Odnosi sa zaposlenima
 • Odnosi sa lokalnom zajednicom
 • Zdravlje i bezbednost na radu
 • Odnosi sa kupcima i dobavljačima
 • Monitoring i izveštavanje

Svaki princip je podržan odgovarajućom akcijom. Holcim Srbija je poštujući pravila principa etičkog poslovanja izdala u 2005. godini Poslovni kodeks, koji je javni dokument, ujedno obavezujući za sve zaposlene. Ovaj Kodeks propisuje moralne i etičke standarde svakodnevnog poslovanja. Akcije u okviru principa izgradnje odnosa sa zaposlenima odnose se na razvoj zaposlenih organizaciju treninga (u zemlji i inostranstvu), raznih događaja koji promovišu timski duh i aktivnosti van radnog vremena (Dan otvorenih vrata za sve zaposlene sa porodicama i meštane Popovca, Menadžment godišnji sastanak, Cementarijada).

Takođe, Holcim Srbija je jedna od prvih kompanija koja promoviše žene na bitnim rukovodećim mestima. Mi ne pravimo nikakvu diskriminaciju u pogledu religije, pola, nacionalnosti ili bilo čega drugog. Ponosni smo što smo uspostavili i održavamo redovan dijalog sa zajednicama u okviru kojih poslujemo, što je rezultiralo realizacijom mnogih infrastrukturnih projekata od značaja za sve ljude koji žive u opštini. Do sada smo ulagali prosečno godišnje oko 900.000 dolara u razne infrastkturne, kulturne, obrazovne projekte u opštini Paraćin (izgradnja Aneksa obdaništa u Paraćinu, Centra za majku i dete, fiskulturne sale, grejanje ili pijaća voda u mnogim gradskim i seoskim školama, rekonstrukcija srednjoškolskog centra, sanacija Hale sportova (Paraćin), nova, moderna vozila za odnošenje komunalnog otpada). Svoje kupce i dobavljače tretiramo kao jedne od najbitnijih partnera. Vršimo redovna istraživanja nivoa zadovoljstva kupaca našim uslugama, organizujemo tehničku podršku, stručne skupove namenjene građevinarima, investitorima i dr.

Težimo da imamo transparentnu komunikaciju zato je Holcim Srbija prvi u zemlji izdao Izveštaj o održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju, pre dve godine. Ovih dana, objavljujemo i drugi Izveštaj o održivom razvoju za 2005. i 2006. godinu.

build: Kakva je politika bezbednosti i zaštite zdravlja zaposlenih u Holcimu?

G.N: Politika zdravlja i bezbednosti na radu u Holcim Srbija stavlja zaposlenog u samo središte i njena namena je izgradnja svesti među zaposlenima o odgovornosti svakog pojedinca za sopstveni život i život kolega. Najbitnija stvar identifikovana u Holcim Srbija jeste potpuna eliminacija rizika po zaposlene u smislu incidenata sa fatalnim ishodom ili pojave povreda na radu koje rezultiraju stalnim invaliditetom. Ovo je naš najvažniji poslovni cilj. Svi naši novozaposleni imaju obavezu da prođu trening iz oblasti zdravlja i zaštite na radu, kao i svi naši podugovarači, treća lica i posetioci. Pravila iz oblasti zdravlja i bezbednosti na radu su sastavni deo opštih uslova svakog ugovora u našoj kompaniji. Rezultat je smanjenje broja povreda na godišnjem nivou sa osamdesetak u 2002. na 6 povreda tokom 2006. godine.

Cementara Holcim Srbija gradi nove prečišćivače

Cementara Holcim Srbija započela je izgradnju novog sistema za prečišćavanje otpadnih voda vredan više od 500 hiljada evra. Ovaj sistem za prečišćavanje vode namenjen je reci Toplić, a po njegovom završetku Holcim namerava da izgradi još jedan koji će prečišćavati vode koje se ispuštaju u vodotok reke Crnice. Poslovodstvo Holcima veliku pažnju poklanja zaštiti životne sredine. U toku proteklih nekoliko godina cementara je zamenila sve stare filtere pa je vazduh nad fabrikom daleko čistiji nego pre desetak godina. Za nove filtere i drugu opremu za merenje zagađenosti, Holcim je do sada investirao više od 5 miliona evra.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


MORAVACEM-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;