INFONET-468X60-BANNER

Restoran sa rokom trajanja

09.11.2011. | Pogledaj

Termin "pop-ups" dugo vremena bio je poznat kao oblik oglašavanja na internetu, najčešće neželjenog. Do 2004. godine i program Internet Explorer uveo je blokadu na pop-ups i danas smo već zaboravili kako je to izgledalo kad su reklame nekontrolirano iskakale u novim prozorima dok radimo za kompjuterom. Međutim, kako su virtualni pop-ups padali u zaborav, pojavili su se pop-up prodavnice, klubovi, galerije i restorani u realnom svetu.

Jeftini i s malim nivoom rizika, pop-up prostori već neko vreme javljaju se u velikim gradovima kao Berlinu, Londonu i Njujorku i skreću pažnju kako na sebe tako i na proizvode koje nude. S rastom cena iznajmljivanja poslovnih prostora pop-up pristup prihvataju i velika preduzeća i korporativni brendovi, te je pop-up jedna od uobičajenih marketinških strategija današnjice.

Donosimo vam priču o kratkotrajnom restoranu u Njujorku. "What Happens When" naziv je restorana kojeg je šef Džon Frejzer (John Fraser) otvorio početkom godine u njujorškom Sohou i nedavno zatvorio, par meseci pre predviđenog zatvaranja zbog problema s dozvolom za točenje alkohola. Privlačnost novog i promene koju pop-up krije u sebi ovom prilikom je potencirana konceptom koji predviđa promenu tematike prostora na mesečnom nivou.

Frejzer je u saradnji s Ele Kunos de Vos (Elle Kunnos de Voss) iz dizajnerske grupe "The Metrics" za šest meseci rada restorana izveli su četiri i po tematske promene s minimalnim budžetom. Movements, kako su sami autori nazvali promene, sastoje se od menija i unutrašnjeg uređenja povezanih muzičkim pejzažem.

S kratkotrajnim projektima vreme prilagođavanja prostora mora biti minimalno. Da bi mogli realizovati svoj plan, The Metrics su osmislili tamni enterijer u kojem je bilo minimalno intervencija i koji je zamišljen kao prazna crna kutija u kojoj se može eksperimentisati sa idejama. Arhitektonski planovi u razmeri 1:1 iscrtani su na površinama restorana te tako posetioci samim ulaskom postaju deo projekta. S promenama tema menja se i raspored u restoranu ali novi nacrti ne brišu stare već se preklapaju te tako svaka faza ostavlja svoj trag. Pravilno raspoređene kuke po zidu omogućuju laku postavu novih dekorativnih elemenata i prilagođavanje rasporeda rasvetej.

Zimska tema vezana je za sneg i bele forme, od stolica do dekonstruiranih lustera i arhitekture, koje su stajale u kontrastu s crnom pozadinom. Gosti restorana bili su zamoljeni da sami postave stolove s priborom koji se nalazi u fiokama pod stolom. Za dan zaljubljenih prostor je dobio romantičnu notu bez zadiranja u kliše tog praznika.

Proleće je u prostor restorana donelo predimenzionisane borove iglice, pokoju pticu i kućicu za ptice i mahovinu. Tragovi životinja mogu se pratiti po podovima, zidovima i nameštaju restorana. Sledeća tema je impresija Renoarove slike "Zabava na brodu" i ostvarena je uvođenjem prugaste tende u unutrašnjost prostora. Zadnja tema restorana bila je džez tema koja se materijalizovala u skoro 3.000 metara konopca koji je stvarao ritam i tempo isprepleten između postojećih kuka. Džez atmosferu, uz geometriske oblike primarnih boja, upotpunjavao je i koktel koji je Frejzer osmislio upravo za tu priliku.

Zanimljivost ovog privremenog restorana, osim što je slika savremenih konzumerističkih praksi, je i što otvara nove estetske mogućnosti osmišljavanja prostora. Maksimalan učinak uz minimalna ulaganja nešto su što kratkoročnost korištenja pop-up prostora nameće kao normu. Dizajn je vremenski limitiran kako u svom nastanku, jer ga treba brzo realizovati, tako i u svom trajanju, jer se zna da brzo ističe. Svaka tema ovog restorana dizajnerski govori o ne-trajnosti, naglašava promenu i zapravo dobro izgleda.

Linkovi:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;