Najnoviji trend u SAD - uzgajanje povrća i voća u bašti restorana

17.10.2010. | Tanjug

Američke restorane poslednjih godina obuzeo je novi trend - pravljenje sopstvenih bašta u kojima se uzgajaju povrće i voće, a najzastupljeniji su paradajz i začinsko bilje.

Prema istraživanju Nacionalne asocijacije restorana, trećina od 2.000 ispitanih kuvara navelo je baštu kao najveći hit.

Uzgajanje sopstvenog povrća i voća jeftinije je u odnosu na novac koji treba izdvojiti za nabavku od drugih proizvodjača i za troškove dopremanja tih proizvoda do restorana, a ne treba zanemariti ni činjenicu kontrole kvaliteta "na licu mesta".

Broj restorana koji samo uzgajaju povrće i voće nije poznat, ali u poslednje vreme sve je više onih koji planiraju da u bliskoj budućnosti počnu sa "svojim baštama". Jedan od "takvih" restorana je Blue Water (Plava voda - na fotografiji) u gradu Grand Rapids u američkoj državi Mičegen, koji raspolaže baštom od 279 kvadratnih metara.

U bašti je prošle godine najpre zasađen paradajz, ali ove godine ona je obogaćena ljutim papričicama, slatkim kukuruzom, bundevama, raznim začinskim biljkama i jagodama. Restoran uzgaja i 12 vrsta voća, uključujući kruške i jabuke.
 
Leri Berč i njegova supruga Dajan su česti posetioci restorana, i mada lokalno gajeno povrće nije glavni razlog za njihove dolaske, ono je, kako je rekao Berč, sjajan dodatak:

- Dobro je znati da hrana koju jedete raste par metara od kuhinje u kojoj se priprema i da se pri tom ne koriste pesticidi i veštačka djubriva - rekao je Berč.

On je istakao i da je pogled kroz prozore restorana na baštu veličanstven, naročito u vreme kada plodovi sazreju, te se baštom prelivaju žuta, zelena, crvena i druge boje. Restorani uglavnom uzgajaju između 10 i 20 odsto vrsta potrebnog povrća.

U Njujorku će uskoro biti otvoren restoran koji je napravio baštu na krovu šestospratnice, u kojoj će biti uzgajano čak 70 vrsta biljaka, povrća i voća što će zadovoljiti oko 60 odsto potreba restorana.

Da je gajenje povrća i voća u sopstvenoj bašti pravi hit u Americi potvrdjuje i prva dama SAD Mišel Obama, koja je na Južnom travnjaku Bele kuće iskopala baštu u kojoj uzgaja organsko povrće i voće, izmedju ostalog spanać, komorač i bundevu.

Za više na ovu temu klikni tag "hrana" ispod teksta.

Linkovi:

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...