INFONET-468X60-BANNER

Zaha Hadid - Veliko pozorište u Rabatu, Maroko

01.11.2011. | Archinnovations

Prošle godine arhitektonski biro Zahe Hadid i Agencija za razvoj Bouregreg doline (Agence pour l’Aménagement de la Vallée du Bouregreg) su objavili planove za Veliko pozorište u Rabatu. Arhitektonski biro Zahe Hadid je dobio prvu nagradu na međunarodnom arhitektonskom konkursu za projekat Velikog pozorišta u Rabatu. Objekat je trenutno u izgradnji.

Sa odobrenom površinom zemljišta od 47.000 kvadratnih metara i sa ukupnom bruto površinom od 27.000 metara kvadratnih, Veliko pozorište u Rabatu predstavlja kulturno mesto najvećih standarda. U okviru objekta biće uključeno pozorište sa 2.050 mesta za sedenja, zatim manje pozorište sa 520 mesta, kreativni studiji i potpuno opremljen spoljašnji amfiteatar sa kapacitetom do 7.000 ljudi. Cena izgradnje je procenjena na oko 1,35 milijardi marokanskih dirhama (oko 120 miliona evra).

Veliko pozorište biće smešteno u Bouregreg dolini, lokaciji od 6.000 hektara u samom centru marokanske prestonice i mestu najveće izgradnje u istoriji zemlje. Do kraja 2014. godine, dolina će ugostiti veliki broj rezidencijalnih, komercijalnih, sportskih i bolničkih kompleksa, što će pretvoriti Rabat u jednu od najatraktivnijih destinacija u Mediteranskom području.

Sa svojom dinamičkom, inovativnom arhitekturom i najsavremenijom infrastrukturom, Veliko pozorište u Rabatu će biti jedno od najvećih znamenitosti regiona. Arhitektonska forma objekta prati tok reke Bouregreg i, gotovo nestvarno se izdiže iz zemlje ka nebu. Auditorijumi su smeštenu unutar izvajane zgrade koja se potom oblikom vraća ka zemlji i uklapa unutar nje.

U svojoj izjavi medijima, gospodin Essakl, direktor Agencije za razvoj Bouregreg doline, je rekao: "Veliko pozorište je deo nacionalnog programa kulturnog razvitka koje je pokrenulo Njegovo Veličanstvo Kralj Muhamed VI. Izgradnja Velikog pozorišta omogućiće Rabatu prikazivanje svog bogatog kulturnog nasleđa kao jedan od najvećih kulturnih centara."

Zaha Hadid je izrazila svoje zadovoljstvo sledećim rečima: "Oduševljena sam što projektujem Veliko pozorište u Rabatu. Jedinstvena muzička tradicija i bogata kulturna istorija u izvođačkim umetnostima koju Maroko poseduje su veoma poznati širom sveta. Počastvovana sam činjenicom da sam deo kulturnog razvoja marokanske prestonice."

Izuzetan doprinos Zahe Hadid pomeranju granica u arhitekturi još jednom je potvrđen ove i prošle godine kada je dobila najveće priznanje za arhitektonsku delatnost u zemlji u kojoj decenijama živi i radi - Velikoj Britaniji. Zasluženo joj je dodeljena „RIBA Stirling nagrada" za projekat muzeja „MAXXI" u Rimu prošle godine, dok je ove dobila tu istu nagradu za projekat Evelyn Grace Academy.

Ono što povezuje sve nove projekte Zahe Hadid je jak stvaralački koncept obojen suprematizmom (sa samih početaka arhitektonske karijere) od skice do finalnog projekta i inovativnim i efikasnim ekološkim aspektom u samoj realizaciji svakog objekta.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;