INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pokrenut Net Zero Energy sertifikacioni program za objekte

13.10.2011. | Eco-structure

Međunarodni institut održive budućnosti (ILFI - The International Living Future Institute) pokrenuo je Net Zero Energy sertifikacioni program za objekte. Napravljen u saradnju sa projektom Living Building Challenge (Izazov održivih zgrada), program sertifikacija je baziran na podatcima o uzastopnom učinku u trajanju od minimum dvanaest meseci.

Sertifikacioni program Net Zero Energy za objekte organizaciono prati strukturu Living Building Challenge u cilju usklađivanja. Objekti moraju da reše četiri imperativa:

Prvi - Ograničenje rasta. Objekti mogu biti izgrađeni samo na tzv. grayfield-ovima i brownfield-ovima (grayfield - je termin koji se upotrebljava u Severnoj Americi i koji opisuje ekonomsko zastarelo, umrtvljeno, mrtvo ili nepropisno korišćeno zemljište ili nekretninu; brownfield - je termin koji se upotrebljava u Severnoj Americi i koji opisuje industrijsko ili komercijalno zemljište, sa ili bez objekata, koje je napušteno ili nedovoljno iskorišćeno i dostupno za ponovno korišćenje) - prethodno izgrađenim lokacijama koja nisu klasifikovana kao osetljiva ekološka naselja. U dokazivanju ovog imperativa, kompanije moraju da dostave stariju fotografiju koja je fotografisana pre 31. decembra 2007. godine i koja pokazuje lokaciju i njene objekte sa minimum razdaljine od 30 metara od građevinske linije. Postojeće zgrade koje su bile u funkciji pre 31. decembra 2007. godine su izuzete.

Drugi - Net Zero Energy. Energija koju koristi objekat mora biti sto posto dostavljena iz obnovljivih izvora koji se nalaze na pareceli. Obnovljive energije u okviru ovog programa su definisane kao pasivne solarne, fotonaponske, vetroturbine, solarno termalne, direktne geotermalne, mikroturbine na vodu, ili gorivne ćelije napajane od strane hidrogena koji je dobijen elektrolizom. Nijedno sagorevanje nije dozvoljeno. Zelene oznake i kupovina obnovljive energije nisu priznati u okviru ovog sertifikacionog programa. Timovi moraju da predaju kompletne tabele korišćenja energije zajedno sa informacijama na mesečnom nivou koje su sakupljene od pratećih sistema koji mere energetsku potrošnju i proizvodnju, kao i energetske račune za period od uzastopnih dvanaest meseci.

Treći - Pravo na prirodu. Objekti ne smeju blokirati pristup, niti umanjiti kvalitet svežeg vazduha, sunčeve svetlostu, i prirodnih vodenih tokova bilo kom članu društva ili susednom objektu. Timovi moraju da obezbede proračune ili 3D dijagrame koje prikazuju povinovanje sa maksimumom osenčenja koje je dozvoljeno.

Četvrti - Lepota + Duh, Inspiracija + Obrazovanje. Objekti moraju da sadrže projektantske i dizajnerske karakteristike namenjene isključivo ljudskom zadovoljstvu i proslavi kulture i duha, koje su postavljene na primerenom mestu prema svojoj funkciji. Obrazovni materijal o učinku i funkcionisanju objekta mora biti dostavljen javnosti da priča i deli uspešna iskustva i da motiviše druge da naprave neku promenu u svom okruženju. Kao deo ovog imperativa, timovi moraju da naprave istraživanje među korsinicima zgrade i da održavaju, minimum jednom godišnje, otvoreni dan u cilju obrazovanja javnosti o sistemima i napretcima objekta.

Za više informacija o programu posetite living-future.org/netzero

Linkovi:

  • The International Living Future Institute - http://living-future.org/
  • Institut Living Building dodelio je prve sertifikate za najzelenije zgrade - link
  • Kalifornijska strategija za zgrade sa nultom potrošnjom energije do 2030. godine - link
  • Kalifornijski snovi – Net Zero Energy - nulta potrošnja energije na godišnjem nivou - link
  • Net-zero montažna kuća - modularnom gradnjom do nulte potrošnje energije na godišnjem nivou - link
  • Net-Zero-Energy vs. Passivhaus - dva pristupa energetski efikasnim zgradama - link
 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;