IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Kalifornijska strategija za zgrade sa nultom potrošnjom energije do 2030. godine

10.10.2010. | Allyson Wendt | Building Green

Država Kalifornija objavila je akcioni plan za postizanje cilja - zgradarstvo sa nultom potrošnjom energije (net-zero-energy buildings). Godine 2008. CPUC (California Public Utilities Commission) je napravila strateški plan koji, pored drugih energetski efikasnih ciljeva, poziva i na postizanje nulte potrošnje energije u poslovnim zgradama do 2030. godine, kao i nulte potrošnje stambenih objekata do 2020. godine. Novi akcioni plan nastao je iz tog strateškog plana i navodi konkretne korake koje država može da preduzme kako bi postigla ove ciljeve.


z2building - net-zero i carbon-neutral zgrada, kancelarije biroa Integrated Design Associates, San Hoze, Kalifornija (podaci o potrošnji dostupni su u realnom vremenu na sajtu z2building, gde možete pogledati i fotografije instalacija, mašinske sobe, itd - link na kraju teksta)

Akcioni plan CPUC-a nudi razumne strategije za pomeranje ka nultoj potrošnji u novogradnji: spuštanje granice maksimalne potrošnje energije kroz propise, proširenje polja nadležnosti propisa na sve vrste energije i njene upotrebe, razvoj alata za finansiranje izgradnje net-zero zgrada, i podrška razvoju integrisanog projektovanja.

Kada je reč o rekonstrukcijama postojećih zgrada, akcioni plan predlaže pooštravanje propisa, sertifikaciju i markiranje potrebne energije (energetski razred za zgrade) ali i emisije ugljeničnih gasova, kao i podršku za trening i akciju korisnika.

Kalifornija unapređuje svoje energetske propise svake tri godine, tako da ostaje nekolicina ciklusa do 2030. godine:

- Cilj neće biti ispunjen ako se neko seti 2027. godine da treba nešto da se uradi - kaže Dian Grueneich iz CPUC-a. Ona dodaje da će akcioni plan osigurati kontinuirani dalji napredak.


z2building, enterijer - više o net-zero energiji u ovoj državi SAD-a čitajte i u tekstu Kalifornijski snovi – Net Zero Energy (link na kraju)

Zanimljivo je da lokalne samouprave u Kaliforniji već neko vreme usvajaju i standarde koji su oštriji od državnih. San Francisko, na primer, propisi za zelenu gradnju integrisani su sa onima koji se odnose na energetsku efikasnost.

CPUC je pokrenuo i novi sajt Engage360, koji će predstavljati informacije o različitim programima u vezi sa potrošnjom i proizvodnjom energije, uključujući i net-zero kampanju. Kalifornija i Masačusets spadaju u nekolicinu država u SAD koje su zacrtale net-zero energetske ciljeve.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;