INFONET-468X60-BANNER

Institut Living Building dodelio je prve sertifikate za najzelenije zgrade

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U sklopu nadmetanja Living Building Challenge (pogledaj linkove na kraju teksta) tri objekta su ponela titule najzelenijih zgrada, a Living Building institut imao je ulogu nezavisnog sudije u projektima sa kojima nije imao direktne veze u projektovanju i gradnji.

Living Building standarde mnogi stručnjaci smatraju najrigoroznijim u svetu zelene gradnje. Od svog nastanka, 2006. godine, ovaj standard je redefinisao i oblikovao oko 70 objekata, a nedavno je objavio svoje prve sertifikacije u ulozi treće strane (third party).

Sertifikaciju su zaslužila ukupno tri projekta:

  • Omega centar za održivo stanovanje - pun sertifikat (Omega Center for Sustainable Living), Rhinebeck, država Njujork
  • Tajson centar - pun sertifikat (Tyson Living Learning Cente), Eureka, Misuri
  • privatna kuća Eco-Sense u Viktoriji (foto iznad), u državi Britanska Kolumbija na severozapadu SAD-a, dobila je delimičnu sertifikaciju (Petal Recognition) jer je postigla četiri od šest tačaka istaknutih u standardu Livin Building Challenge, verzija 1.3 (danas je na snazi verzija 2.0 sa jednim zahtevom više).

Zajedno, ova tri projekta pokazuju da zgrade mogu imati i pozitivne uticaje na okruženje i ekosisteme u kojima se nalaze. Više informacija o ovim projektima možete pogledati na linku na kraju teksta Sertifikovane zgrade.

Da bi se dobio Living sertifikat svaki od zahteva mora biti ispunjen i dokazan u toku celogodišnjeg praćenja objekta za vreme upotrebe. Ove zgrade moraju dobijati svu potrebnu energiju iz čistih, održivih izvora, moraju čuvati i prerađivati sve svoje vode kroz tehnologije koje nisu agresivne za okolinu, moraju biti pravljene od materijala koji su dobijeni racionalnom upotrebom sirovina, moraju biti efikasne u toku korišćenja u realnim uslovima i naravno, moraju biti lepe na oko.

Tyson centar

Omega centar

Za ispunjenje tri od šet kategorija dobija se delimično priznanje - Petal Recognition.

- Omega centar služi kao objekat za preradu otpadnih voda sa cele parcele kampusa ukupne površine 79ha u dolini Hudson. Pored toga sadrži i učionicu i studio za jogu. Objekat je rađen po projektu biroa BNIM Architects iz Kanzas Sitija, Misuri.

Tyson centar je deo Univerziteta u vašingtonu predviđen za istraživanja i obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine. Uz Living Building standarde koji su primenjeni u toku gradnje učionice su u isto vreme postale i "školski pribor" gde učenici na praktičnom primeru mogu da vide kako izgleda briga za okruženje. Projekat je izradio biro Hellmuth + Bicknese Architects, iz Maplewood-a, Misuri.

Kuća Eco-Sense, bračnog para Ann i Gord Baird-a. Kuća je dobila potvrdu ispunjenog standarda u taćkama: parcela, voda, zdravlje i lepota, ali ne i za energiju i materijale.

U verziji standarda 2.0 koja je izašla u novembru 2009. godine dodata je i sedma tačka koja će važiti za objekte koji u buduće budu želeli da dobiju ovaj sertifikat - "equity" (pravičnost), koja se odnosi na smislenost vrste ulaganja i postignutog cilja u zelenu kuću.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

OBO BETTERMANN
OBO BETTERMANN
STARA PAZOVA
www.obo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;