INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Institut Living Building dodelio je prve sertifikate za najzelenije zgrade

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U sklopu nadmetanja Living Building Challenge (pogledaj linkove na kraju teksta) tri objekta su ponela titule najzelenijih zgrada, a Living Building institut imao je ulogu nezavisnog sudije u projektima sa kojima nije imao direktne veze u projektovanju i gradnji.

Living Building standarde mnogi stručnjaci smatraju najrigoroznijim u svetu zelene gradnje. Od svog nastanka, 2006. godine, ovaj standard je redefinisao i oblikovao oko 70 objekata, a nedavno je objavio svoje prve sertifikacije u ulozi treće strane (third party).

Sertifikaciju su zaslužila ukupno tri projekta:

  • Omega centar za održivo stanovanje - pun sertifikat (Omega Center for Sustainable Living), Rhinebeck, država Njujork
  • Tajson centar - pun sertifikat (Tyson Living Learning Cente), Eureka, Misuri
  • privatna kuća Eco-Sense u Viktoriji (foto iznad), u državi Britanska Kolumbija na severozapadu SAD-a, dobila je delimičnu sertifikaciju (Petal Recognition) jer je postigla četiri od šest tačaka istaknutih u standardu Livin Building Challenge, verzija 1.3 (danas je na snazi verzija 2.0 sa jednim zahtevom više).

Zajedno, ova tri projekta pokazuju da zgrade mogu imati i pozitivne uticaje na okruženje i ekosisteme u kojima se nalaze. Više informacija o ovim projektima možete pogledati na linku na kraju teksta Sertifikovane zgrade.

Da bi se dobio Living sertifikat svaki od zahteva mora biti ispunjen i dokazan u toku celogodišnjeg praćenja objekta za vreme upotrebe. Ove zgrade moraju dobijati svu potrebnu energiju iz čistih, održivih izvora, moraju čuvati i prerađivati sve svoje vode kroz tehnologije koje nisu agresivne za okolinu, moraju biti pravljene od materijala koji su dobijeni racionalnom upotrebom sirovina, moraju biti efikasne u toku korišćenja u realnim uslovima i naravno, moraju biti lepe na oko.

Tyson centar

Omega centar

Za ispunjenje tri od šet kategorija dobija se delimično priznanje - Petal Recognition.

- Omega centar služi kao objekat za preradu otpadnih voda sa cele parcele kampusa ukupne površine 79ha u dolini Hudson. Pored toga sadrži i učionicu i studio za jogu. Objekat je rađen po projektu biroa BNIM Architects iz Kanzas Sitija, Misuri.

Tyson centar je deo Univerziteta u vašingtonu predviđen za istraživanja i obrazovanje u oblasti zaštite životne sredine. Uz Living Building standarde koji su primenjeni u toku gradnje učionice su u isto vreme postale i "školski pribor" gde učenici na praktičnom primeru mogu da vide kako izgleda briga za okruženje. Projekat je izradio biro Hellmuth + Bicknese Architects, iz Maplewood-a, Misuri.

Kuća Eco-Sense, bračnog para Ann i Gord Baird-a. Kuća je dobila potvrdu ispunjenog standarda u taćkama: parcela, voda, zdravlje i lepota, ali ne i za energiju i materijale.

U verziji standarda 2.0 koja je izašla u novembru 2009. godine dodata je i sedma tačka koja će važiti za objekte koji u buduće budu želeli da dobiju ovaj sertifikat - "equity" (pravičnost), koja se odnosi na smislenost vrste ulaganja i postignutog cilja u zelenu kuću.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;