INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neboder Strata u Londonu

02.09.2011. | CTBUH

Lokacija: London
Završetak izgradnje: 2010
Visina: 148m
Spratnost: 43
Površina: 36.610m2
Tip objekta: neboder
Funkcija: prvenstveno rezidencijalna
Vlasnik: Castle House Developments Ltd.
Izvođač: Brookfield Constructions UK Ltd.
Arhitektura: BFLS
Konstrukcija: WSP Group

Od samog početka, održivost je bila ključ evolucije objekata. Arhitekte, profesionalni timovi i izvođači su razvili i primenili obimnu strategiju održivosti koji opisuje sve procese i procedure od koncepta projekta, preko projektovanja, izgradnje i useljavanja. Ovaj holistički pristup održivom projektovanju nebodera pokazaće se kao veoma koristan za budućnost visokih zgrada.

"Prva zgrada na svetu sa integrisanim vetroturbinama postavlja novi nivo u pogledu strategija održivosti." Robert Tordej, BFLS

Neboder Strata je ključni element prema urbanističkom planu Elephant & Castle Regeneration Masterplan. Ovaj neboder sa 408 apartmana ima skroman uticaj na okruženje i stvara dodatne, prijatne, javne površine. Planovi, takođe, uključuju susedni paviljon od pet spratova koji će obuhvatati rezidencijalne i poslovne jedinice. Strata će biti povezan sa planiranim Elephant & Castle MUSCo (Multi-Utility Services Company) - postrojenje za celu zajednicu koje koristi obnovljive izvore energije za grejanje i hlađenje.

Starta je na mnogo načina oblikovan prema bliskoj i daljoj perspektivi posmatrača; s obzirom da je postavka jedinstvene fasadne obloge dizajnirana tako da ostavi svoj trag u londonskoj panorama ali i da izazove snažan osećaj kod posmatrača kada ga posmatra izbliza.

Prva zgrada na svetu sa integrisanim vetroturbinama postavlja novi nivo u pogledu strategija održivosti. Korišćenje integrisanih vetroturbina je vizuelno uzbudljiv način stvaranja električne energije za objekat ove visine i imajući u vidu njegovu lokaciju. Forma i orijentacija zgrade omogućuju najbolje korišćenje dominantnog, preovlađujućeg, jugo - jugoistočnog vetra. Tri vetroturbine, svaka sa po pet lopatica, imaju prečnik od devet metara i predviđa se da će proizvoditi 50Mwh električne energije godišnje, što je u proseko oko 8% od celokupne potrošnje električne energije nebodera.

Da stavimo ovu cifru u kontekst: to je dovoljno energije da zadovolji godišnju potrebu za trideset dvosobnih apartmana. Električna energija koju stvaraju vetroturbine će se koristiti u zajedničkim prostorijama nebodera. Stvarna cifra koliko ove turbine proizvode električnu energiju znaće se nakon dve godine njihovog rada.

Ove tri vetroturbine na samom vrhu nebodera su smeštene u otvorima u kojima savršeno naležu. Kao što i priliči njihovoj prirodi, ova tri otvora formiraju kompleksne trodimenzijonalne otvore koji pomažu u usmeravanju vetra kroz turbine, povećavajući na taj način sveukupnu efikasnost vetroturbina. Jedinice su bile sklopljene na zemlji pre nego što su podignute i ugrađene, te je na taj način smanjena količina rada na velikim visinama. Pristup radi održavanja i zamene delova vetroturbina je preko kanala za održavanje u neboderu.

Svaki sloj fasade je postavljen tako da poboljša njegov učinak tamo gde je potrebno. Staklo, najvredniji i najranjiviji deo fasade, nalazi se sa unutrašnje strane, a sa spoljne strane je aluminijumski panel, dok se u sredini nalazi vetreni sloj fasade. Čvrsti, pokretljivi, otvori nalaze se na spoljnoj strani fasade i omogućavaju prirodnu ventilaciju iste.

Linkovi:

  • Arhitektonski biro BFLS - http://www.bfls-london.com/
  • Strata - http://www.stratalondon.com/
  • Studija kontrasta: arhitektura kao delioc i ujedinitelj - link
  • Megalomanija moćnih zgrada: neboderi otporni na udarce aviona - link
  • Redefinisanje Njujorških nebodera - link
  • Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi
    i ima li mesta za njih u budućnosti - link
  • Održivi razvoj doslovce - razvoj i perspektive gradova na prelasku dva milenijuma (linkovi) - link
  • Najveći neboderi današnjice - The John Hancock Center, Čikago - link
  • Najveći neboderi današnjice - Taipei 101 - link
  • Najveći neboderi današnjice - Petronas Twin Towers - link
  • Najveći neboderi današnjice - Chrysler Building - link
  • Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu - link
  • Foster: 30 St Mary Axe - Hearst Tower - link
  • Norman Foster: Gerkin nije bio katastrofa - link

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;