INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najveći neboderi današnjice - Chrysler Building

22.08.2011. | Megan Sveiven | Arch Daily

Ono što privlači turiste i arhitekte u Njujork jeste njegov izgled, gde je gradski centar prepun velelepnih nebodera koji svojim konturom definišu jedan od najlepših gradova na svetu. Jedan od nebodera, koji je prepoznatljiv sa bilo koje daljine zbog svog jedinstvenog stila i različitosti u odnosu na svoje okruženje, jeste Chrysler Building, projektovan od strane Vilijama Van Alena (Willian Van Alen).

Sa prvebitnom namerom da bude najviša zgrada na svetu, ipak je to ostala samo jedanaest meseci, dok je nije nadvisio Empire State Building, izgrađen 1931. godine. Chrysler neboder je klasični primer Art Deco stila, od ulice pa sve do njegove terasaste krune. Cene je zbog unutrašnjosti i spoljašnjosti zgrade koja je projektovana i izvedena sa specifičnom ornamentacijom, sličnom onom koja se mogla naći na Krajsler automobilima tog vremena.

Kada je Valter Krajsler (Walter Chrysler) preuzeo ugovor izgradnje predložene kancelarijske zgrade, zanimalo ga je da izgradi najvišu građevinu na svetu. Kako je to bio cilj i drugih projektanata, Van Alen je krio plan da postavke antenu od 56m sve dok nije dostavljena na mesto izgradnje u delovima i postavljena za 90 minuta. Ovo neverovatno brzo postavljanje pratilo je fanatičnu brzinu izgradnje ostatka nebodera, prosečno je građeno po četiri sprata svake nedelje.

Neboder je koštao 20.000.000 dolara i napravljen je od 29.961 tone čelika, oko 3.826.000 cigala i 5.000 prozora. Sve cigle su postavljane ručno, stvarajući nenoseće zidove. Da bi se napravilo ovo remek delo Art Deco-a, trgovci različitih veština su pozvani da koordiniraju između izvođača, radnika, inženjera i drugih stručnjaka.

Bele i tamne cigle na fasadi naglašavaju horizontalnost prozorskih redova. Stepenasti vrh je napravljen od nerđajućeg čelika sa motivom stilizovanih zraka i nalazi se iznad nekoliko gargoila (arh. ukras sa grotesknim likom) koji prestavljaju američke orlove koji nadziru grad. Uočljivija veza koja povezuje fasadu zgrade sa Krajsler automobilima jesu skulpture izvajane prema rešetkama za akumulator i ornamentima točkova koji ukrašavaju niže nivoe fasade.

Visoka 319,5 metara, Chrysler Building ima 77 spratova, uključujući i lobi visok tri sprata sa ulazima sa tri strane zgrade. Trouglasta forma lobija je raskošno dekorisana sa crvenim mermernim zidovima i podovima, oniksom, plavim mermerom i čelikom. Umetnik Edvard Trambul (Edward Trumbull) unamljen je da oslika murale na plafonu; ove slike i drugi delovi enterijera su restaurirani 1978. godine.

Chrysler Building su kupili, 1957. godine, trgovci nekretninama, Sol Goldman i Aleks Dilorenco, i posle je prodata osiguravajućoj kući Massachusetts Mutual Life. Novi vlasnici su rekonstruisali fasadu i renovirali 1978. godine, i zatim je prodali investitoru Džeku Kent Kuku (Jack Kant Cooke). 1976. godine Chrysler Building je proglašen za Nacionalni istorijski spomenik.

Godine 2007, Krajsler neboder je rangiran kao deveti na listi Američke najomiljnije arhitekture koji je sastavio Američki institut arhitekture (AIA). Ostaje jedna od najprepoznatljivijih zgrada i našla je svoju ulogu u nekoliko filmova, uključujući film Godzila, Armagedon, Veliki udar, Spajdermen, Seks i grad itd.

Linkovi:

  • Pogledajte više fotografija Chrysler Building
  • Megalomanija moćnih zgrada: neboderi otporni na udarce aviona - link
  • Najveći neboderi današnjice - The John Hancock Center, Čikago - link
  • Najveći neboderi današnjice - Petronas Twin Towers - link
  • Najveći neboderi današnjice - Taipei 101 - link
  • Foster: 30 St Mary Axe - Hearst Tower - link
  • Kingdom Tower: Najavljena izgradnja najviše zgrade na svetu - link
  • Toranj R432, Meksiko Siti - link
  • Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi
    i ima li mesta za njih u budućnosti - link
  • CTBUH menja kriterijume za određivanje najviših objekata na svetu - link
  • Visoki objekti – budućnost i neophodnost savremenog Beograda - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;