Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi i ima li mesta za njih u budućnosti

01.09.2009. | CTBUH

CTBUH - Savet za visoke zgrade i urbane sredine (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) priprema konferenciju CTBUH 2009, koja će biti održana 22-23 oktobra 2009. godine na Institutu za tehnologiju države Ilinois, u Čikagu. Na njoj će se diskutovati o mnogim pitanjima u vezi sa konceptima gradnje u budućnosti, u svetlu održivog razvoja i globalnih klimatskih promena.

Visoke zgrade su imale skoro dve decenije uspona bez presedana - građene su u većem broju, još više i geografski su rasprostranjenije nego ikada ranije. Ovakvom položaju sada prete dve okolnosti: izazovi globalnih klimatskih promena i snažni udar svetske ekonomske krize. Mnogi projekti su otkazani, stopirani do daljnjeg ili redukovani, a postavljaju se i brojna pitanja održivosti visokih zgrada, naročito u svetlu nekih projektnih rešenja u protekloj deceniji.

Sada smo u karakterističnom trenutku: globalna recesija daje nam šansu da zastanemo i sagledamo šta su zapravo visoke zgrade danas, i u kom pravcu treba da se kreću u budućnosti. Mogu li ići u susret izazovu globalnih klimatskih promena i stvoriti održive urbane celine? Da li je primereno da visoke zgrade predstavljaju ikone koje svedoče o vitalnosti gradova ili država na svetskoj pozornici nadmetanja ekonomija?

Da li je osnovni koncept nebodera, finansijski, dizajnerski i konstruktivni bio odgovarajuć poslednjih deset godina buma, ili je vreme za promene? Da li će projekti koji su stopirani ili usporeni, čak i u poslednjim fazama izgradnje, ikada biti dovršeni? Da li će predstavljati simbole oporavka i koje garancije mogu dati gradovi i vlade da će do oporavka doći?

U Čikagu, gde je globalna težnja za visokim zgradama prvi put realizovana, CTBUH otvara debatu na temu Da li su neboderi važni danas, da li će biti sutra i u budućnosti. Predavači će biti finansijeri i planeri, projektanti, inženjeri, arhitekte... Biće analizirane studije slučajeva završenih projekata, načini na koje polise osiguranja održive gradnje mogu u budućnosti uticati na tržište nekretnina, zatim i razmenjena iskustva različitih zemalja, gradova i investitora o načinima na koje pokušavaju da ublaže efekte recesije.

Studije slučajeva doticaće se projekata u svim fazama - izgrađeni, u izgradnji, stopirani, nastavljeni, započeti, planirani. Posebno mesto posvećeno je najboljim primerima održivog dizajna, konstrukcije i/ili ekonomičnosti.

Dodatno, vodeći stručnjaci iz svih sfera posla, koji su učestvovali u velikom bumu poslednjih decenija, razmatraće da li neboderi mogu da odgovore na izazove budućnosti.

O drugim detaljima konferencije CTBUH 2009 pogledajte na linku ovde.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...