IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Konferencija CTBUH 2009 - mogu li neboderi biti održivi i ima li mesta za njih u budućnosti

01.09.2009. | CTBUH

CTBUH - Savet za visoke zgrade i urbane sredine (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) priprema konferenciju CTBUH 2009, koja će biti održana 22-23 oktobra 2009. godine na Institutu za tehnologiju države Ilinois, u Čikagu. Na njoj će se diskutovati o mnogim pitanjima u vezi sa konceptima gradnje u budućnosti, u svetlu održivog razvoja i globalnih klimatskih promena.

Visoke zgrade su imale skoro dve decenije uspona bez presedana - građene su u većem broju, još više i geografski su rasprostranjenije nego ikada ranije. Ovakvom položaju sada prete dve okolnosti: izazovi globalnih klimatskih promena i snažni udar svetske ekonomske krize. Mnogi projekti su otkazani, stopirani do daljnjeg ili redukovani, a postavljaju se i brojna pitanja održivosti visokih zgrada, naročito u svetlu nekih projektnih rešenja u protekloj deceniji.

Sada smo u karakterističnom trenutku: globalna recesija daje nam šansu da zastanemo i sagledamo šta su zapravo visoke zgrade danas, i u kom pravcu treba da se kreću u budućnosti. Mogu li ići u susret izazovu globalnih klimatskih promena i stvoriti održive urbane celine? Da li je primereno da visoke zgrade predstavljaju ikone koje svedoče o vitalnosti gradova ili država na svetskoj pozornici nadmetanja ekonomija?

Da li je osnovni koncept nebodera, finansijski, dizajnerski i konstruktivni bio odgovarajuć poslednjih deset godina buma, ili je vreme za promene? Da li će projekti koji su stopirani ili usporeni, čak i u poslednjim fazama izgradnje, ikada biti dovršeni? Da li će predstavljati simbole oporavka i koje garancije mogu dati gradovi i vlade da će do oporavka doći?

U Čikagu, gde je globalna težnja za visokim zgradama prvi put realizovana, CTBUH otvara debatu na temu Da li su neboderi važni danas, da li će biti sutra i u budućnosti. Predavači će biti finansijeri i planeri, projektanti, inženjeri, arhitekte... Biće analizirane studije slučajeva završenih projekata, načini na koje polise osiguranja održive gradnje mogu u budućnosti uticati na tržište nekretnina, zatim i razmenjena iskustva različitih zemalja, gradova i investitora o načinima na koje pokušavaju da ublaže efekte recesije.

Studije slučajeva doticaće se projekata u svim fazama - izgrađeni, u izgradnji, stopirani, nastavljeni, započeti, planirani. Posebno mesto posvećeno je najboljim primerima održivog dizajna, konstrukcije i/ili ekonomičnosti.

Dodatno, vodeći stručnjaci iz svih sfera posla, koji su učestvovali u velikom bumu poslednjih decenija, razmatraće da li neboderi mogu da odgovore na izazove budućnosti.

O drugim detaljima konferencije CTBUH 2009 pogledajte na linku ovde.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;