Korejci grade ekološki grad u mostu

16.08.2011. | Zorana Nikolić | Blic

Kako planeta postaje sve zagađenija, sve više naučnika i arhitekata iz najpoznatijih svetskih kompanija predlaže nove načine da se ona zaštiti i da se ekološke promene ako ne spreče - onda barem umanje. Tako je korejska kompanija „Plening“ predložila pravljenje mosta koji bi u isto vreme bio i grad, a koji je krajnje ekološki i autonoman, s obzirom na to da bi energiju pravio sam.


Korejska ideja: Eko-grad u mostu dugom 1.080 metara

Kako ekološke zgrade, hoteli ili automobili nisu novost, korejska kompanija privukla je pažnju javnosti projektom koji ima neobičnu nameru - pravljenje ekološkog mosta, koji će biti dug oko 1.080 metara, što je širina reke Han, a koji će u isto vreme biti i grad za veliki broj ljudi.

Arhitekte su bile inspirisane oblikom insekta, pa će most izgledati kao veliki insekt koji stoji na vodi, oslanjajući se na osam stubova koji će ličiti na noge. Ti stubovi, po četiri sa svake strane, imaće prolaze do površine vode, a na dnu će se nalaziti plutajuće zelene okrugle površine, i ujedno manje luke. Na njih će moći da pristaju čamci, brodovi i drugi plovni objekti kako bi putnici ili stanovnici mogli da se popnu u grad - most na vodi i uživaju u njegovim programima.

Cela ekološka konstrukcija, osim što će spajati dve obale, imaće i sva svojstva pravog mini grada, koji će, osim stambenog prostora, posedovati i šoping centar, kao i muzej, biblioteku i parkove, pa će biti zanimljiv i turistima. Osim toga, arhitekte su smislile kako da ovaj mali grad-most i ne šteti prirodi, te će cela konstrukcija biti prekrivena solarnim pločama, uz pomoć kojih će grad sam stvarati sopstvenu energiju.


Futuristički grad planiran u Indiji

Eko-Menhetn u Kini

Ekološki gradovi još nisu naša stvarnost, ali su sve češće namere inženjera da naprave jedan. Tako je prošle godine na sajmu arhitekture u Kini prikazan plan za prvi ekološki grad koji bi bio smešten na ostrvu Čongming, koje je udaljeno oko sat vožnje trajektom od Šangaja. Ekološki grad bio bi veličine Menhetna, pravio bi sam energiju, a u njemu ne bi postojali automobili. Grad površine 25 kilometara trebalo je da počne sa izgradnjom prošle godine, a vreme gradnje procenjivano je za narednih 30 godina, međutim, njegova izgradnja još nije započela.

Eko-neboder u Indiji

Da su planovi o ekološkim objektima uzeli maha, dokazuje i vest da je nedavno u Indiji počeo da se gradi ekološki neboder visok 24 sprata i površine 54.000 kvadratnih metara. Vikas Pavar, arhitekta iz Indije koji je osmislio ovu zdgradu, kaže da ona neće proizvoditi ugljen-dioksid, a moći će da se prilagodi i da izdrži sve klimatske promene koje su, kako kaže, neminovne. Neboder će sam proizvoditi struju, vodu, hranu i energiju, s obzirom na to da se hrana uzgaja na farmama u zgradi, a vetar će pokretati turbine koje će generisati energiju.

Linkovi:

  • Ekološki neboder u Indiji - link
  • Budućnost razvoja gradova – Eko-grad u Kini - link
  • Green float (Zeleni splav) – grad koji ne emituje ugljen-dioksid (video) - link
  • Zeleni projekat u Hamburgu koji će objediniti tri standarda održive gradnje - link
  • Evolucija grada – ekopolis (video) - link

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 19.04.2021.
Biće da su pojedinci to već odradili...o tr...
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...