Zeleni projekat u Hamburgu koji će objediniti tri standarda održive gradnje

27.08.2009. | WAN

Eco City u Hamburgu jedan je od nekolicine projekata predviđenih da objedine tri sertifikata održive gradnje: LEED (USGBC), BREEAM i DGNB (Nemačka). Na prostoru nekadašnje fabrike češljeva Kamm 10 velikih celina/objekata obuhvatiće prostore različitih veličina i namena, od najmanjih jedinica do velikih skladišta i proizvodnih pogona.

Međunarodni projektni biro ARUP preuzeo je na sebe projektovanje ove napredne urbane poslovne sredine koja u sebi treba da objedini savremene tehnologije kako bi što uspešnije ispunila zacrtane ciljeve.

- Nadamo se da ćemo uspeti da postavimo novi model za održivi urbani razvoj - kaže direktor  Sebastian Knorr.

Eco City bi trebalo da objedini tri sertifikata za održivu gradnju, i ne samo to, već da od svakog zasluži najviši mogući stepen:

  • Savet za održivu gradnju SAD (USGBC) - Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Program
  • Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM)
  • Nemački savet održive gradnje (DGNB)’s Program.

Oslonivši se na dominantne zapadne vetrove koji duvaju sa Severnog mora, projekat predviđa dve velike vetroturbine na visokim kulama. One bi trebalo da obezbede oko 10% energije potrebne u celom kompleksu. Oko 40% lokacije trebalo bi da bude neizgrađena površina.

Pored zelenih krovova predviđeno je i vertikalno ozelenjavanje objekata koje, pored dodatnog pozitivnog uticaja na klimu i kvalitet vazduha na lokaciji, treba da doprinesu opštem estetskom utisku i pozitivnom osećaju kod korisnika i posetilaca kompleksa.

Jedan deo projekta podrazumeva rekonstrukciju postojećih objekata na lokaciji i korišćenje što više sirovina koje su zatečene na licu mesta. Lociran u blizini nekoliko značajnih saobraćajnica Hamburga, lokacija će lako biti dostupna svim sredstvima prevoza, ali i peške.

Završena je prva faza projekta i stigao je prvi veliki stanar -  Heidelberger Druckmaschinen AG, kompanija koja proizvodi štamparske prese još od XIX veka.

Tokom druge faze počeće izgradnja prve kule u kojoj će biti smešteni luksuzni hotel, restorani, poslovni prostor, koji treba na ovu lokaciju da privuku ljude iz drugih delova grada. Takođe, do leta 2010. godine očekuje se završetak radova na petostpratnici B05 koja zauzima jedno od karakterističnih mesta u projektu.

Eco City
energetski koncept

Organski koncept projekta Eco City teži samodovoljnosti, ostavljajući što je manje moguće negativnog ekološkog uticaja (3D model projekta na ilustraciji pored).

To treba da bude samoodrživo mesto koje neće eksploatisati ili zagađivati okolinu, već egzistirati u harmoniji sa njom.

Ovo se može postići implementacijom tehnologija XXI veka:

  • vetrogeneratori - vetroturbine na dvema kulama generisaće veći deo potrebne električne energije za ovaj kompleks. Uz njih, biće postavljen i veliki broj manjih vertikalnih vetrogeneratora na celom području
  • solarna energija - zagrevanje vode za grejanje putem solarnih panela znatno će umanjiti upotrebu prirodnog gasa. Kompletno osvetljenje biće obezbeđeno fotovoltažnim solarnim panelima
  • zeleni krovovi - najveći deo svih vidnih krovnih površina biće izvedeno kao intezivni zeleni krovovi, sa bogatom vegetacijom. Ovi prostori služiće za parkove, kafee, šetališta, rekreaciju... Ovi krovovi sprečiće brzo oticanje atmosferskih voda, preopterećenje kanalizacionih sistema za vreme jakih kiša i znatno umanjiti efekat vrelog ostrva na lokaciji
  • materijali - za kompletan projekat biće korišćeni materijali koji garantuju visok nivo kvaliteta unutrašnjeg vazduha u svim prostorima Eco City-ja. Samo pasivnim konceptom projektovanja i energetski efikasnim fasadama, potrošnja energije biće umanjena za 30%.

O detaljima projekta pogledajte ovde: http://www.ecocity.de/en/landsacpe.php

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...
DARKO 08.02.2021.
Stanovnici naselja Stepa Stepanović NEĆE "m...