Budućnost razvoja gradova – Eko-grad u Kini

06.04.2011. | Ekologija

Svest o očuvanju okoline se iz godine u godinu popravlja, tako da je sve prisutnije razmišljanje o zelenim gradovima umesto o zelenim zgradama. Čitav grad osmišljen na principima ekologije više nije naučna fantastika. Koncept postaje realnost u vidu Tiandžin Eko-grada u Kini. Ovaj futuristički grad će ležati na 30 kvadratnih kilometara i biće dom za 350.000 ljudi.

Tiandžin Eko-grad

Pre nego što se iskoriste sve mogućnosti iskorišćavanja čistih i obnovljivih izvora energija, za grejanje će se koristiti toplota koja je otpad u obližnjoj elektrani. Na svim zgradama u Eko-gradu će biti primenjeni „zeleni“ standardi da bi se osigurala energetska efikasnost, a među stanovnicima će biti promovisani principi očuvanja energije.

Javni saobraćaj će biti vrlo efikasan i pristupačan, a plan je da se 90 odsto putovanja unutar samog grada obavi hodanjem, biciklom ili javnim saobraćajem.

Jedna od ključnih karakteristika grada će biti reciklaža vode i efikasnije korišćenje resursa vode. Eko-grad je lociran u području malih padavina i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna za njegove potrebe. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlučili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizovane vode i reciklirane vode iz domaćinstava i industrije.

Takođe, naglasak će biti i na društvenoj harmoniji, tako da će ljudi sa različitim prihodima i iz različitih društvenih slojeva živeti izmešani. Dakle neće biti podela, a posebno će se obratiti pažnja stare i invalide.

Predloženo je da grad ima sedam različitih sektora – Eko dolinu, Lifescape, Solarscape, Windscape, Urbanscape, Earthscape i Eko-koridore. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama.

Urbanscape će biti, kako mu i ime kaže, urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena, a planira se povezivanje zgrada visećim mostovima. S druge strane, Earthscape će biti predgrađe i biće primenjena stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama. Sto godina staro selo Qingtouzi će biti pretvoreno u Windscape koji će biti prostor za relaksaciju građana Eko-grada.

Moraćemo da sačekamo još bar deset godina da bismo videli kako će to stvarno izgledati. Kina polako ali sigurno osvaja vodeće pozicije u svetu. Zvanično je najveći zagađivač, postala je druga ekonomska sila na svetu, ali tu svoju moć koristi da ulaže u ekološki napredak i u napore da svoje zagađenje neutrališe, čime se ne mogu pohvaliti baš sve vodeće svetske sile.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...