IZOLACIJA-468X60-BANNER

Budućnost razvoja gradova – Eko-grad u Kini

06.04.2011. | Ekologija

Svest o očuvanju okoline se iz godine u godinu popravlja, tako da je sve prisutnije razmišljanje o zelenim gradovima umesto o zelenim zgradama. Čitav grad osmišljen na principima ekologije više nije naučna fantastika. Koncept postaje realnost u vidu Tiandžin Eko-grada u Kini. Ovaj futuristički grad će ležati na 30 kvadratnih kilometara i biće dom za 350.000 ljudi.

Tiandžin Eko-grad

Pre nego što se iskoriste sve mogućnosti iskorišćavanja čistih i obnovljivih izvora energija, za grejanje će se koristiti toplota koja je otpad u obližnjoj elektrani. Na svim zgradama u Eko-gradu će biti primenjeni „zeleni“ standardi da bi se osigurala energetska efikasnost, a među stanovnicima će biti promovisani principi očuvanja energije.

Javni saobraćaj će biti vrlo efikasan i pristupačan, a plan je da se 90 odsto putovanja unutar samog grada obavi hodanjem, biciklom ili javnim saobraćajem.

Jedna od ključnih karakteristika grada će biti reciklaža vode i efikasnije korišćenje resursa vode. Eko-grad je lociran u području malih padavina i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna za njegove potrebe. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlučili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizovane vode i reciklirane vode iz domaćinstava i industrije.

Takođe, naglasak će biti i na društvenoj harmoniji, tako da će ljudi sa različitim prihodima i iz različitih društvenih slojeva živeti izmešani. Dakle neće biti podela, a posebno će se obratiti pažnja stare i invalide.

Predloženo je da grad ima sedam različitih sektora – Eko dolinu, Lifescape, Solarscape, Windscape, Urbanscape, Earthscape i Eko-koridore. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama.

Urbanscape će biti, kako mu i ime kaže, urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena, a planira se povezivanje zgrada visećim mostovima. S druge strane, Earthscape će biti predgrađe i biće primenjena stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama. Sto godina staro selo Qingtouzi će biti pretvoreno u Windscape koji će biti prostor za relaksaciju građana Eko-grada.

Moraćemo da sačekamo još bar deset godina da bismo videli kako će to stvarno izgledati. Kina polako ali sigurno osvaja vodeće pozicije u svetu. Zvanično je najveći zagađivač, postala je druga ekonomska sila na svetu, ali tu svoju moć koristi da ulaže u ekološki napredak i u napore da svoje zagađenje neutrališe, čime se ne mogu pohvaliti baš sve vodeće svetske sile.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...

;