INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost razvoja gradova – Eko-grad u Kini

06.04.2011. | Ekologija

Svest o očuvanju okoline se iz godine u godinu popravlja, tako da je sve prisutnije razmišljanje o zelenim gradovima umesto o zelenim zgradama. Čitav grad osmišljen na principima ekologije više nije naučna fantastika. Koncept postaje realnost u vidu Tiandžin Eko-grada u Kini. Ovaj futuristički grad će ležati na 30 kvadratnih kilometara i biće dom za 350.000 ljudi.

Tiandžin Eko-grad

Pre nego što se iskoriste sve mogućnosti iskorišćavanja čistih i obnovljivih izvora energija, za grejanje će se koristiti toplota koja je otpad u obližnjoj elektrani. Na svim zgradama u Eko-gradu će biti primenjeni „zeleni“ standardi da bi se osigurala energetska efikasnost, a među stanovnicima će biti promovisani principi očuvanja energije.

Javni saobraćaj će biti vrlo efikasan i pristupačan, a plan je da se 90 odsto putovanja unutar samog grada obavi hodanjem, biciklom ili javnim saobraćajem.

Jedna od ključnih karakteristika grada će biti reciklaža vode i efikasnije korišćenje resursa vode. Eko-grad je lociran u području malih padavina i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna za njegove potrebe. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlučili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizovane vode i reciklirane vode iz domaćinstava i industrije.

Takođe, naglasak će biti i na društvenoj harmoniji, tako da će ljudi sa različitim prihodima i iz različitih društvenih slojeva živeti izmešani. Dakle neće biti podela, a posebno će se obratiti pažnja stare i invalide.

Predloženo je da grad ima sedam različitih sektora – Eko dolinu, Lifescape, Solarscape, Windscape, Urbanscape, Earthscape i Eko-koridore. Svaki od ovih sektora će imati specifične osobine i drugačiju ulogu u funkcionisanju grada. Solarscape će dobijati energiju od sunca i biće administrativni centar grada, Earthscape će biti u zelenilu, Lifescape će, pored parkova, imati i brda koja će biti protivteža visokim zgradama.

Urbanscape će biti, kako mu i ime kaže, urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena, a planira se povezivanje zgrada visećim mostovima. S druge strane, Earthscape će biti predgrađe i biće primenjena stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama. Sto godina staro selo Qingtouzi će biti pretvoreno u Windscape koji će biti prostor za relaksaciju građana Eko-grada.

Moraćemo da sačekamo još bar deset godina da bismo videli kako će to stvarno izgledati. Kina polako ali sigurno osvaja vodeće pozicije u svetu. Zvanično je najveći zagađivač, postala je druga ekonomska sila na svetu, ali tu svoju moć koristi da ulaže u ekološki napredak i u napore da svoje zagađenje neutrališe, čime se ne mogu pohvaliti baš sve vodeće svetske sile.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;