INFONET-468X60-BANNER

Kristalni zamkovi - poznate građevine od stakla

11.07.2011. | Web Urbanist

One svetlucaju pod sunčevim zracima, ne zahtevaju veštačko osvetljenje tokom dana i omekšavaju granice između unutrašnjosti i spoljašnjosti, ugošćujući zelenilo u predvorjima i dnevnim sobama. Ovih 13 zgrada čine zbir zaprepašćujuće i često neobične upotrebe velike količine stakla, bilo da je ono izabrano kao materijal za fasadu oko konvencionalnije građevine, za isticanje njegovog sanjalačkog prozračnog efekta ili se koristi da se vizuelno proširi prostor (ponekad na račun privatnosti).

Sedište Baskijskog zdravstvenog odseka, Španija

Zgradi sedišta Baskijskog zdravstvenog odseka u Bilbaou bila je potrebna energetski efikasna nadgradnja, ali umesto da sruše celu zgradu i počnu ispočetka, Coll-Barreau Architects su radije dali postojećoj građevini staklenu fasadu sa naličja koja ne samo da je izolovala zgradu, osvetlela je i omogućila ventilaciju, već takođe predstavlja i dramatičan iskaz ka ulici. Neobičan oblik fasade delimično je bio rezultat striktnih pravila gradskog zoniranja.

Staklena zgrada Kanagawa tehnološkog instituta, Japan

Granice između spoljašnjosti i unutrašnjosti su smekšane u kristalnom studiju i radnom prostoru Kanagava tehnološkog instituta, koji je projektovao Junia Išigami (Junya Ishigami). Sa staklom od poda do plafona, zgrada je potpuno transparentna, dajući studentima neverovatno svetao prostor za rad tokom dana i pretvarajući ga u pravu umetničku instalaciju noću. Unutra, podupirući stubovi su raspoređeni tako da suptilno definišu zone zgrade bez njihovog pregrađivanja i odvajanja ostatka prostora od prirodnog osvetljenja.

Holandski institut za zvuk i sliku

Zamišljen kao savršena kocka čija je jedna polovina zakopana ispod površine zemlje, holandski Institut za zvuk i sliku u Hilversumu predstavlja sanjalačku viziju u modernom ojačanom staklu, svetlucajući u prelivima crvene, plave i žute. U zgradi su smešteni muzej i kancelarije, kao i nacionalni radijski arhiv. Unutrašnji dizajn je konceptualni prevod Danteove Božanske komedije sa krvavo crvenim hodnicima i atrijumom koje arhitekte Vilem Jan Nojtelings i Mihiel Rejdejk (Willem Jan Neutelings, Michiel Reidijk) nazivaju svojim paklom. Obojeni stakleni paneli, koji izgledaju kao odsek daleke stvarnosti, zapravo su čuvene slike sa holandske televizije.

Futuroskopa park, Francuska

Vijen (Vienne) u Francuskoj svetluca nizom sjajnih staklenih građevina koje zajedno čine Futuroskopa park (Parc du Futuroscope), tematski park zasnovan na multimediji, sinematografskim futuroskopom i audio-vizuelnim tehnikama. Zgrada bioskopa deluje teško sa svojim nazubljenim ivicama, podsećajući na staklene krhotine, dok je L’Omnimax jedna sfera unutar staklene kutije. Treća konstrukcija, L’Imax 3D, prekrivena je staklenim pločicama u kojima se ogleda. 

Poslovni prostor arhitektonskog biroa Selgas Cano, Španija

Većina nas radi u neinspirativnim kancelarijskim prostorima koji izgleda da su projektovani bez veze sa prirodom i bez sluha za nju. Možemo samo da sanjarimo o pogledu na vrhove drveća koje imaju srećnici koji provode svoje dane u madridskom poslovnom prostoru španskog arhitektonskog biroa Selgas Cano. Kancelarija u obliku cevi je porinuta u tlo, a nudi jedan dugački zid od prozora, dajući prisutnima osećaj da su potpuno stopljeni sa šumom.

Tadao Ando: Manje je još uvek bolje

Farnsvort kuća (Farnsworth House) Mis Van der Roea, SAD

Klasičan primer upotrebe stakla u pravoj modernoj stambenoj arhitekturi, Farnsvort kuća Misa van der Roea, jeste paviljon sa svim zidovima od stakla koji povezuju stanare sa njihovim mirnim šumskim okruženjem. Drveće koje okružuje kuću, koja se nalazi na osamljenom mestu od 4ha nedaleko od Čikaga, pruža neki privid privatnosti. Objekat je izdignut kako bi bio što je moguće više svetao na zemlji. O svom projektu Van der Roe je rekao: „Priroda, takođe, živeće svoj sopstveni život. Moramo paziti da je ne narušimo bojom naših kuća i opremom enterijera. Ipak, trebalo bi da pokušamo da dovedemo prirodu, kuće i ljudska bića u čvršće jedinstvo“.

Santambrogiomilano - kuća Staklena kocka

Da li biste mogli da živite u staklenoj kocki poput ove, gde su čak i zidovi i stepenice providni? Projektovana više zbog estetike nego praktičnosti, Stakleni dom Karla Santambrođija i Enija Arosija (Carlo Santambrogio, Ennio Arosio) sagrađena je da prikaže njihovu liniju nameštaja Simplicity – Jednostavnost. Iako je teško zamisliti da se život živi baš ovako – transparentno – sama građevina, gledana kao umetnički predmet, veoma je lepa za posmatranje.

Zgrada Bloh, Muzej umetnosti Nelson-Atkins, SAD

Zapanjujući dodatak Stivena Hola (Steven Holl) Muzeju umetnosti Nelson-Atkins u Kanzas Sitiju čine pet međusobno povezanih kutija od zaleđenog stakla koje okružuju park sa skulpturama mnogo konvencionalnijeg postojećeg muzeja. Noću one postaju nalik papirnim laternama u travi, svetlim i efemernim. Bloh zgrada dovodi muzej, sagrađen 1933. godine,  u XXI vek, ne samo njegovim neobičnim eksterijerom već i vizuelno angažovanim, ali prigodno bezizraznim belim prostorom galerije unutra.

Staklena kapela La Estancia, Meksiko

Kada je mladi arhitekta iz biroa Bunker Arqutectura želeo da se venča u vrtovima La Estancia u Meksiku, vlasnik tog mesta je pomislio da bi bilo apsolutno romantično da arhitekta projektuje novu kapelu u vrtovima. Manje romantične su bile naizgled beskrajne rasprave koje su usledile oko projekta objekta. Vlasnik je želeo da bude zatvorena sa klimatizovanim prostorom, arhitekta ju je zamislio otvorenu. Vlasnik je bio naklonjeniji tradicionalnom izgledu, arhitekta je želeo modernu estetiku. Ono što je napravljeno predstavlja kompromisno rešenje. Da bi sprečio neželjeni efekat staklene bašte, Bunker je upotrebio U-profilisane staklene ploče koje su se uklapale u jedinstven omotač koji omogućava ventilaciju.

Feria Valencia Convention and Exhibition Center, Španija

Podsećajući na duguljasti stakleni mehur odozgo, Feria Valencia Convention and Exhibition Center pretvara se u savršeni krug kada se posmatra sa suprotne strane plitkog jezera koje vodi ka njegovom ulazu. Naime, zapanjujuća staklena konstrukcija samo je krov zgrade. Veći deo četvorospratnog centra nalazi se pod zemljom.

ItHouse Talmana Koha, SAD

Ova predivna prefabrikovana kuća nalazi se na usamljenom pustinjskom mestu izvan Džošua Tri nacionalnog parka u planskom naselju nazvanom Three Junipers. itHouse koju je projektovao arhitektonski biro Talmana Koha (Taalman Koch Architects), sagrađena je od staklenih panela koji su ugrađeni u aluminijumske okvire. Napaja se isključivo fotonaponskom i solar-termalnom energijom i nije priključena na elektro mrežu. Ima relativno malu kvadraturu od 150m2.

X House biroa Arquitectura X, Ekvador

Projektujući svoj dom bez lokacije u vidu, Adrijan Moreno Nunjez i Marija Samanijego Pons  (Adrian Moreno Nunez, Maria Samaniego Ponce) fokusirali su se na projekat koji može da se uklopi skoro bilo gde: „Kutija sa otvorenim krajem, čije će prostorne međe biti istočni i zapadni venci Anda ”. Izabrali su staklo jer obezbeđuje neograničen osećaj prostora i, u ekvadorskoj umerenoj klimi tokom cele godine, neće predstavljati nikakve probleme po pitanju efekta staklene bašte ili nedovoljne izolacije.

Fondacija Langen Tadao Anda, Nemačka

Smeštena u Nojsu, Nemačka u raketnoj stanici Hombrojh, bivšoj NATO bazi, fondacija Langen je muzej koji čuva kolekciju orijentalne i moderne umetnosti. Posetioci ulaze u ovaj kompleks koji je projektovao Tadao Ando kroz prosek u zaobljenom betonskom zidu, a njihov pogled momentalno privlači karakteristična staklena envelopa zgrade. Ova envelopa ne samo da omogućava da hodnici oko betonskog jezgra budu pokriveni, već i reflektuje plitko veštačko jezero na kome se jednim delom nalazi. 

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;