INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Providno staklo od bambusa sa vatrootpornim svojstvima

21.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Naučnici sa Centralnog južnog univerziteta za šumarstvo i tehnologiju (CSUFT) u Changsha, Kina, razvili su novo providno staklo koristeći prirodni bambus. Ovaj materijal se izdvaja po tome što je vatrootporan, suzbija dim i izuzetno je hidrofoban. Za razliku od tradicionalnih proizvoda na bazi drveta, ovo staklo je pogodnije za mnoge primene zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima.

Bambus

Bambus (Foto: Pixabay)

Bambus je odabran zbog izuzetno brzog rasta i regeneracije, što omogućava da se koristi kao građevinski materijal kada dostigne starost od četiri do sedam godina. Sa prinosom po hektaru četiri puta većim od drveta, bambus je prepoznat kao izuzetno efikasan resurs, pa se često naziva "drugom šumom".

Proces proizvodnje

Istraživači su koristili vakuum impregnaciju da dodaju natrijum silikat (Na2O·nSiO2) u strukturu delignifikovanog bambusa, a potom su sproveli hidrofobni tretman. Ovaj proces omogućava stvaranje troslojne vatrootporne barijere, koja se sastoji od gornjeg silan sloja, srednjeg sloja SiO2 formiranog hidrolizom natrijum silikata i unutrašnjeg sloja natrijum silikata.

Performanse i primene

Novo staklo je kroz testiranja pokazalo izuzetne karakteristike. Vreme paljenja iznosi 116 sekundi, oslobađanje toplote je samo 0,7MJ/m2, a proizvodnja dima je mala. Materijal ima bolje mehaničke osobine od standardnog stakla, poput savitljivosti i zatezne čvrstoće.

Bambus

Providni bambus (Foto: Istraživanje CSUFT)

Upotrebljeno u perovskitnim solarnim ćelijama, ovo staklo je pokazalo visok nivo propusnosti svetla od 71,6 procenata, što je rezultiralo poboljšanjem efikasnosti konverzije energije za 15,29 procenata.

Budućnost istraživanja

Istraživači planiraju da se fokusiraju na masovnu proizvodnju i multifunkcionalizaciju providnog bambusa, otvarajući nove mogućnosti za njegovu upotrebu u različitim industrijama.

Ovaj inovativni materijal pruža ekološki prihvatljivu alternativu tradicionalnom staklu, sa superiornim karakteristikama otpornosti na vatru i mehaničkom čvrstoćom, dok istovremeno smanjuje emisiju štetnih gasova tokom proizvodnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Darko 15.07.2024.
Bez podzemne garaže džaba vam trud.
Darko 08.07.2024.
Prvo je potrebno uraditi trijažu. Ko je gra...
Zar 06.07.2024.
Nisu dovoljne zarobljene zivotinje u zoološ...
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...

;