IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Staklo koje hladi zgrade: Naučnici u borbi protiv klimatskih promena

23.11.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U borbi protiv globalnog zagrevanja naučnici sa Univerziteta u Merilendu napravili su inovativno "rashlađujuće staklo" koje efikasno smanjuje temperaturu zatvorenog prostora bez upotrebe električne energije, koristeći hladnoću kosmosa.

Staklena fasada

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Ovaj novi materijal, opisan u prestižnom časopisu "Science", predstavlja mikroporoznu staklenu oblogu koja oko podneva može sniziti temperaturu površine ispod sebe za 3,5 stepena Celzijusa, a takođe ima potencijal da za 10% smanji godišnje emisije ugljen-dioksida zgrada.

Ovaj premaz deluje na dva načina: odbija do 99% sunčevog zračenja, sprečavajući time zgrade da upijaju toplotu, a istovremeno emituje toplotu u obliku dugotalasnog infracrvenog zračenja prema hladnom svemiru, gde su temperature blizu -270 stepeni Celzijusa.

Kroz fenomen poznat kao "radijativno hlađenje", zgrade koriste ovaj novi dizajn stakla zajedno sa takozvanim prozorom atmosferske transparentnosti - delom elektromagnetnog spektra koji prolazi kroz atmosferu bez zagrevanja - kako bi se oslobodile velike količine toplote u hladni svemir.

Xinpeng Zhao, asistent istraživača i prvi autor studije, naglašava da je ova tehnologija revolucionarna u pojednostavljivanju načina na koji održavamo zgrade hladnim i energetski efikasnim, što bi moglo promeniti način na koji živimo i pomoći nam da bolje brinemo o našoj planeti.

U odnosu na druge premaze za hlađenje zgrada, novo staklo je ekološki otporno - izdržava izloženost vodi, UV zračenju, prljavštini i plamenu, podnoseći temperature do 1.000 stepeni Celzijusa. Može da se nanese na različite površine, uključujući pločice, ciglu i metal, čineći ovu tehnologiju izuzetno prilagodljivom i široko primenjivom.

Profesor Liangbing Hu, vođa istraživačkog tima, ističe da ovo "rashlađujuće staklo" nije samo novi materijal, već ključni deo rešenja za klimatske promene. On navodi da smanjenjem upotrebe klima uređaja trošimo manje energije i tako smanjujemo emisije štetnih gasova.

Koautori studije, pored Hua i Zhaoa, su profesor mehaničkog inženjerstva Jelena Srebrić i profesor Zongfu Yu sa Odeljenja za elektrotehniku i računarstvo Univerziteta u Viskonsinu-Medison, koji su doprineli svojim znanjem u oblasti uštede CO2 u zgradama i dizajnu struktura.

Istraživači nastavljaju da testiraju ovaj premaz u nameri da komercijalizuju njegovu upotrebu, a pokrenuli su i startup kompaniju CeraCool.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;