Savršena kocka

05.12.2007. | Neutelings Riedijk Architects

Holandski institut za zvuk i sliku napravljen je kao puna kocka čija je polovina ukopana. Sadrži arhive za emitovanje slike i zvuka, kancelarije i muzej. Predstavlja centralnu tačku grada Hilversuma (Hilversaam) u kome se nalazi. Hilversum je predgrađe Amsterdama poznato kao centar holandske TV industrije.

Arhitekte ove neobične građevine Vilijam Jan Nentelings (Willem Jan Nentelinngs) i Mihael Ridijk (Michael Riedijk) poseduju redak talenat u arhitektonskim krugovima – smisao za humor. Fasada zgrade je sastavlejna od panela livenog stakla u boji. U saradnji sa umetnikom Jap Drupstenom (Jaap Drupsteen) na panelima su odštampani poznati kadrovi sa holandske televizije.

Koristeći kompjutersku tehnologiju, Drupsten je spojio slike sa staklom, što daje zanimljiv efekat, jer su slike samo delimično prepoznatljive iz određenih uglova. Fasada predstavlja kritiku savremene kulture i društva a ima paralele i sa eksterijerom biblioteke Dželi (Jelly), arhitekte Gordona Bunšalta (Gordon Bunshalt) iz 1963. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...