Savršena kocka

05.12.2007. | Neutelings Riedijk Architects

Holandski institut za zvuk i sliku napravljen je kao puna kocka čija je polovina ukopana. Sadrži arhive za emitovanje slike i zvuka, kancelarije i muzej. Predstavlja centralnu tačku grada Hilversuma (Hilversaam) u kome se nalazi. Hilversum je predgrađe Amsterdama poznato kao centar holandske TV industrije.

Arhitekte ove neobične građevine Vilijam Jan Nentelings (Willem Jan Nentelinngs) i Mihael Ridijk (Michael Riedijk) poseduju redak talenat u arhitektonskim krugovima – smisao za humor. Fasada zgrade je sastavlejna od panela livenog stakla u boji. U saradnji sa umetnikom Jap Drupstenom (Jaap Drupsteen) na panelima su odštampani poznati kadrovi sa holandske televizije.

Koristeći kompjutersku tehnologiju, Drupsten je spojio slike sa staklom, što daje zanimljiv efekat, jer su slike samo delimično prepoznatljive iz određenih uglova. Fasada predstavlja kritiku savremene kulture i društva a ima paralele i sa eksterijerom biblioteke Dželi (Jelly), arhitekte Gordona Bunšalta (Gordon Bunshalt) iz 1963. godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...