Japanci obaraju rekorde - Superbrzi voz koji juri 300 na sat

08.03.2011. | Blic

Japanci su napravili novi suprebrzi voz koji juri 300 kilometara na sat. Železnički japanski magnat Šinkansen (Shinkansen) radi od 1960. a čelnici se sada nadaju da će novi voz uspeti da prodaju u inostranstvu. 

Osim brzine putnicima maksimalna udobnost i sigurnost

Novi ultra brzi voz pod imenom “Hayabusa” ili “Soko” će saobraćati od Tokija do Aomorija.
- Pružićemo putnicima udobnost, sigurnost, a ne samo brzinu - rekao je Micucake Ocuka direktor “East Japan Railway Company”.

Vožnja u jednom pravcu superbrzim vozom košta blizu 27.000 jena (oko 200 funti) a za tu cenu putnici će uživati u uređenom enterijeru, koga odlikuju postavljeni luksuni tepisi i kožna sedišta. 

Prva vožnja superbrzim vozom je kasnila sedam minuta pošto je jedan putnik u Tokiju pao sa platforme. Voz se nije kretao u tom trenutku, a čovek se popeo nazad na platformu nepovređen.

Od sledeće godine zelena i srebrna E5 serija vozova u Japanu će dostići brzinu od 330 kilometara na čas. Putnici koji su imućniji  moći će da kupe i karte za prvu klasu u kojoj će im konobar služiti piće i hranu, a sedeće na kvalitetnim kožnim sedištima. 

Najžešća konkurencija Japancima u proizvodnji superbrzih vozova su Francuzi, Kinezi i Nemci.

U Americi, Obamina administracija predlaže izgradnju nove trase brzih vozova, čija bi cena bila oko 40 milijardi dolara, koje bi povezivali gusto naseljena urbana područja. Novim “Hayabusa” vozom je promotivno putovao i Arnold Švarceneger prilikom posete Japanu u septembru. 

Linkovi:

  • East Japan Railway Company - link

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...
Darko 14.07.2020.
Ima stanova bez seče šuma. Samo je ovde mul...