INFONET-468X60-BANNER

Superiorna izolacija za svaku fasadu: Fragmat Premium 031

23.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Toplotna izolacija je srž svakog fasadnog sistema, a ekspandirani polistiren (EPS) je najčešće korišćeni izolacioni materijal za termoizolacione fasadne sisteme u Evropi. U tu svrhu, postojeći set rezanih (iz bloka) fasadnih ploča kompanija Fragmat dopunila je EPS pločom izrađenom u kalupu, koja obezbeđuje još bolja svojstva fasade.

Fragmat Premium 031

Fragmat Premium 031 (Foto: Fragmat)

Kontaktni toplotno-izolacioni fasadni sistem (engleski ETICS ili WDVS na nemačkom govornom području) je najčešće implementirani sistem izolacije fasade. U principu se sastoji od sledećih komponenti: lepka, termoizolacije, pričvršćivača, osnovnog maltera sa armaturom i dekorativnog završnog maltera, pri čemu su svi delovi sistema u kontaktu, povezani u celinu.

Glavni element, na koji se od samog početka fokusiramo pri izboru same fasade, jeste toplotna izolacija odnosno izolacioni materijal. Najčešće korišćena izolacija je EPS, koji se s pravom smatra prvim izborom zbog svojih osobina i najniže cene.

Fragmat Premium 031 je ploča koja se u poređenju sa ostalim klasičnim pločama razlikuje po samom načinu izrade. Naime, ploča se izrađuje u automatu, tj. iz kalupa, što za rezultat daje tačniju geometriju u svim pravcima, a takođe je i stabilnost dimenzija ploča zagarantovana. Ovakav dizajn obezbeđuje i mogućnost strukturiranja same površine, čime se postižu poboljšanja same ploče.

Ploča je izrađena od sirovine koja obezbeđuje poboljšanu izolaciju tj. toplotna provodljivost je niža nego kod klasičnih fasadnih ploča. Sa toplotnom provodljivošću od λ= 0,031V/m.K, potrebni kriterijumi za prenos toplote se postižu pri manjim debljinama.

Koja debljina toplotne izolacije je potrebna zavisi pre svega od željenog energetskog kvaliteta zgrade, odnosno postojeće toplotne izolacije u slučaju renoviranja.

Iako ploča spada u tzv. sive ploče, sama površina je veoma svetla u poređenju sa drugim rezanim pločama zbog posebne sirovine koja smanjuje apsorpciju toplote kada je izložena sunčevoj svetlosti. Pored toga, na spoljnoj površini ploče nalazi se mreža tankih proreza, koji oslobađaju naprezanja usled temperaturnih razlika u spoljašnjem sloju ploče. Njihova širina je toliko mala da armaturni malter ne prodire, pa tako ne utiču na izolaciju sistema.

Ploča ima oznake za nanošenje lepka (Foto: Fragmat)

Ploča na poleđini ima oznaku za pravilno nanošenje lepka - linearno po ivici i tačkasto na tri mesta, što obezbeđuje efikasno lepljenje. Time se sprečava cirkulacija vazduha između izolacione ploče i osnove što bi samo smanjilo efikasnost fasadnog sistema.

Naime, vazduh iza fasade ulazi kroz spojeve, diže se usled zagrevanja i izlazi na gornji kraj. To izaziva hlađenje izolacije i posledično smanjenje toplotne izolacije. Kada se spoljni vazduh zagreva brže od vazduha iza izolacije može doći do kondenzacije između izolacije i nosivog zida.

Sa oznakom za nanošenje lepka lako i brzo možemo proveriti ispravnost izvođenja. Dodatno mehaničko pričvršćivanje zavisi od zahteva dobavljača fasadnog sistema.

Pored oznake za nanošenje lepka, na poleđini se nalazi i reljefna skala sa obe strane, za lakše i brže sečenje ploče. Takođe, mogu se videti 4 mala otvora koji se protežu do dubine od približno 2/3 debljine ploče i pomažu u regulisanju difuzije vodene pare.

Ploča ima veću gustinu u odnosu na klasične rezane ploče, što u kombinaciji sa samom automatskom proizvodnjom znači veću površinsku čvrstoću sa svih strana.

Kao rezultat toga, fasadni sistem sa takvom pločom je jači i otporniji na sva opterećenja i naprezanja što obezbeđuje duži vek trajanja fasade.

Ploča Fragmat Premium 031 je primerena kako za novogradnju tako i za renoviranje starijih zgrada, sa rasponom debljina od 10 do 24cm, a dostupna je u standardnoj veličini ploče od 100×50cm.

Za više informacija kontaktirajte Fragmat S.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;