PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi cement provodi električnu energiju poput metala

13.08.2010. | NanoNet

Tim istraživača koje predvodi profesor Hideo Hosono sa tokijskog Tehnološkog instituta razvio je cement na bazi gline (alumina, aluminijum trioksid, glinica, Aldovit - Al2O3) koji provodi električnu energiju poput metala zahvaljujući nano kristalnoj strukturi.

Kristalna simetrična struktura za dobru provodljivost

Običan cement na bazi gline spravlja se od krečnjačkog kamena (C12A7) i ima strukturu nalik asimetričnim kavezima zbog čega ne provodi elektricitet. Ali kada se ovaj cement pomeša sa titanijumom u staklenoj cevi i zagreje na 1.000 stepeni Celzijusa, dobija se homogena, simetrična struktura koja postaje odličan provodnik.

Ilustracija - kristalna struktura novog cementa sa C12A7:

  • plavo - kiseonik (O)
  • crveno - aluminijum (Al)
  • žuto - kalcijum (Ca).

Dobijeni rezultati pokazuju da je nivo provodnosti jednak onom koji ima magnezijum na sobnoj temperaturi. Takođe, baš kao i kod drugih provodnika, efikasnost se povećava kako temperatura postaje niža.

Istraživači kažu da se ovim cementom mogu praviti toliko tanke membrane da skoro postaju transparentne, pa se tako može dobiti idealna zamena za retke metale poput indijuma koji se koristi u ekranima sa plazmom ili tečnim kristalima.

Pored toga što je jeftiniji od njih, sirovine za spravljanje ovog materijala jednostavnije su za dobijanje i eksploataciju.

Tokijski Tehnološki institut sarađivao je sa istraživačima sa univerziteta u Osaki (Osaka Prefecture University), Institutom za fizička i hemijska istraživanja (RIKEN), i Japanskim institutom za istraživanje sihrotronih zračenja (SPring-8) na razvijanju ovog cementa.

The Tokyo Institute of Technology worked with researchers from Osaka Prefecture University, the  (RIKEN), and the Japan Synchrotron Radiation Research Institute (SPring-8) to develop the cement. The results are published in the April 11 edition of Nano Letters.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;