INFONET-468X60-BANNER

BIM tehnologija kao ključ uspešnog poslovanja u oblasti građevinarstva

09.07.2024. | Gradjevinarstvo.rs

BIM tehnologija ubrzava procese projektovanja i izgradnje objekata, omogućavajući bolju koordinaciju i procenu prilikom izvođenja radova, eliminaciju neplaniranih radova, kao i skraćenje vremena izvođenja. Osim što donosi mnoge benefite, ona doprinosi efikasnosti građevinske delatnosti. U Srbiji, od 2028. godine stupa na snagu zakonska obaveza primene BIM-a za sva preduzeća koja se bave projektovanjem i izvođenjem građevinskih radova većih od 10.000m2.

Primena BIM tehnologije u kompaniji Jadran (Foto: Jadran)

Sa ciljem da podigne svest o značaju i benefitima ove tehologije, građevinska kompanija Jadran, kao jedan od pionira među generalnim izvođačima radova u BIM tehnologiji, učestvovala je na četiri značajna događaja u okviru kojih su stručnjaci kompanije predstavljali iskustva primene tehnologije u praksi.

Pomenute događaje organizovala je Privredna komora Srbije u saradnji sa Udruženjem BIM Srbija sa namerom da se stručnoj javnosti pokažu dobri primeri prakse i promovišu raznovrsne pozitivne strane BIM inovativne tehnologije.

Primena BIM tehnologije u kompaniji Jadran ogleda se u mogućnosti da se, upotrebom samo jednog softverskog programa, ubrzaju procesi planiranja i izgradnje objekata. Osim toga, BIM omogućava bolju koordinaciju poslovanja, eliminaciju neplaniranih radova i samim tim bolju procenu toka realizacije, kao i skraćenje vremenskih rokova koji su potrebni za izvođenje građevinskih radova.

Jadran

BIM tehnologija kao ključ uspešnog poslovanja u oblasti građevinarstva (Foto: Jadran)

Finansijska ušteda koju donosi primena ovog digitalnog alata ogleda se i u efikasnijem održavanju postojećeg objekta, čemu doprinosi velika količina informacija skladištena u samom BIM modelu. Upravljanje određenim prostorom neophodno je dok god objekat postoji, što traje decenijama, zbog čega ušteda vremena i novca nikako nije zanemarljiva.

Kompanija Jadran, koja na domaćem tržištu posluje više od 70 godina, primenu BIM tehnologija započela je 2022. godine na projektu rekonstrukcije i dogradnje graničnog prelaza Horgoš, a zatim je nastavila korišćenje ove digitalne inovacije prilikom radova na rekonstrukciji Sava Centra.

Trenutno, BIM omogućava efikasnije i preciznije izvođenje radova na izgradnji Odbojkaško trenažno takmičarskog centra, zatim Centra za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao i Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;