INFONET-468X60-BANNER

Stadion u Las Vegasu inspirisan oklopom armadila donosi brojne inovacije

16.03.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Arhitektonski studio Bjarke Ingels Group (BIG) predstavio je planove za izgradnju novog stadiona za bejzbol tim Oakland Athletics u Las Vegasu, koji svojim neobičnim dizajnom privlači pažnju, upoređujući se sa oklopom armadila. Ovaj projekt, realizovan u saradnji sa inženjerskom kompanijom HNTB, zauzimaće prostor od oko 3,6 hektara na Las Vegas bulevaru.

Stadion će imati najveći stakleni zid na svetu

Stadion će imati najveći stakleni zid na svetu (Foto: Negativ)

Dizajn stadiona podseća na SEC Armadillo koji je projektovao studio Foster + Partners, pokazujući da je simpatična životinja armadilo inspirisala više građevina nego što smo pretpostavljali. Pet preklapajućih "školjki", koje simbolizuju zastave bejzbol timova, dizajnirano je tako da smanje prodor direktne sunčeve svetlosti do igrača, dok će prozori krenuti ka severu omogućiti dovoljno prirodnog svetla na terenu.

Predviđen je i najveći stakleni zid na svetu, koji će koristiti visokonaponske kablove za držanje staklenih panela.

Pasivno zasenčenje omogućiće uštedu energije

Pasivno zasenčenje omogućiće uštedu energije (Foto: BIG)

Bjarke Ingels, osnivač BIG-a, objasnio je da je dizajn stadiona osmišljen kao odgovor na jedinstvenu kulturu i klimu Las Vegasa. Arhitektura stadiona, koja podseća na sferičnog armadila, oblikovana je tako da se prilagodi lokalnoj klimi, blokirajući direktno sunčevo svetlo dok dozvoljava mekoj dnevnoj svetlosti da prirodno osvetli teren. Ovo će biti novi simbol Vegasa, dizajniran za pasivno zasenčenje.

Kapacitet stadiona je 33.000 gledalaca

Kapacitet stadiona je 33.000 gledalaca (Foto: Negativ)

Stadion će moći da primi 33.000 posetilaca, biće dobro povezan i jednostavan za navigaciju. Karakterisaće ga podignuti otvoreni trg koji se spaja sa postojećim mostovima, a sporedni ulazi će se nalaziti na lukovima. Unutrašnjost stadiona uključivaće velike atrijume koji će služiti kao izložbeni prostori. Takođe, stadion će se ponositi džambotronom površine skoro 1.700 kvadrata, koji će biti najveći video displej Velike lige.

Predviđen je i izložbeni prostor unutar stadiona

Predviđen je i izložbeni prostor unutar stadiona (Foto: BIG)

Iako su ovakve građevine po prirodi veliki potrošači energije, BIG tvrdi da će korišćenje prirodnog svetla i senčenja, kao i sistem klimatizacije koji hladi iz nivoa sedišta umesto odozgo, pomoći u smanjenju ukupne potrošnje energije. Stadion bi trebalo da bude završen početkom 2028. godine.

BIG je ovim dizajnom za Athletics Ballpark pobedio na arhitektonskom takmičenju.

Pogledajte kako izgleda stadion sa zlatnom fasadom, stadion u obliku šatora ili ekstravagantni stadion sa staklenom fasadom.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;