La Cattedrale - ekstravagantni stadion sa staklenom fasadom

23.12.2021. | Gradjevinarstvo.rs

Milano dobija velelepni stadion nazvan La Cattedrale. Nakon višegodišnjih pregovora, italijanski fudbalski klubovi Milan i Inter odlučili su se za novi dom. Stadion je dizajnirao studio Populous i on će zameniti kultni gradski stadion San Siro.

Planirani izgled stadiona La Cattedrale

Planirani izgled stadiona La Cattedrale (Foto: Populous)

Projekat obuhvata novi kvart za sport i razonodu od preko 110.000m2 zelenih površina, rekonstruišući čitavo okruženje. Parking će biti pod zemljom, da bi se celokupna površina koristila za sportske i rekreativne aktivnosti, koje će biti besplatne ili povezane sa gradom Milanom.

Populous je odgovoran za neke od najnovijih i najpoznatijih sportskih arena u svetu. La Cattedrale će moći da primi 65.000 gledalaca, što je za 15.000 manje od kapaciteta San Sira.

Namera je da se stadion uklopi u okolinu

Namera je da se stadion uklopi u okolinu (Foto: Populous)

Ovaj hram fudbala inspirisan je katedralom Duomo di Milano i galerijom Vitorio Emanuele II, a predstavlja proslavu umetničkog i kulturnog nasleđa grada. Neutralnost ugljenika i LEED sertifikat biće postignuti korišćenjem najinovativnijih materijala i najsavremenije tehnologije u korišćenju vode i električne energije, kao i kontroli buke.

Stadion će moći da primi 65.000 gledalaca

Stadion će moći da primi 65.000 gledalaca (Foto: Populous)

Stadion će imati staklenu fasadu, koja će menjati boje u zavisnosti od toga koji tim nastupa toga dana. Velika pažnja posvećena je udobnosti i bezbednosti gledalaca, u nameri da se obezbedi potpuno uživanje budućim generacijama navijača.

Stadion La Catedralle imaće staklenu fasadu

Stadion La Cattedrale imaće staklenu fasadu (Foto: Populous)

Osim novog stadiona, biće izgrađena i cela nova stambena zona. Projekat je osmišljen uz maksimalno korišćenje samoodrživih izvora energije, ali i u duhu arhitekture koja prevladava u Milanu poslednjih godina. Izgradnja stadiona sa pratećim sadržajima koštaće 1,2 milijarde evra. Biće postavljeni postavljeni solarni paneli, kao i sistem za prikupljanje kišnice koja će se prerađivati pre ponovnog korišćenja

Posebna pažnja posvećena je održivosti projekta

Posebna pažnja posvećena je održivosti projekta (Foto: Populous)

Izgradnja će početi nakon završetka Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a novi stadion će biti spreman za sezonu 2027/2028. ukoliko sve bude teklo po planu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...