IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Stadion sa zlatnom fasadom jedan od simbola prvenstva u Kataru

29.09.2022. | Gradjevinarstvo.rs

Objavljene su slike zlatnog Lusail stadiona u Kataru, koji će biti domaćin finala FIFA Svetskog prvenstva 2022. Na ovom stadionu odigraće se 10 utakmica ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, uključujući i finale, a on je zvanično otvoren 9. septembra utakmicom između šampiona Saudijske Pro lige Al Hilal SFC i pobednika egipatske Premijer lige Zamaleka.

Stadion koji je postao prepoznatljiv simbol Katara

Stadion koji je postao prepoznatljiv simbol Katara (Foto: Nigel Young)

Dizajniran od strane čuvenog britanskog studija Foster + Partners u saradnji sa građevinskim inženjerom Arupom i sportskim arhitektom Populousom, stadion sa 80.000 sedišta nalazi se severno od Dohe, glavnog grada Katara, u Lusailu. Umotan u zlatnu fasadu, dizajniran je da bude upečatljiv dodatak gradu u nastajanju.

Luk Foks, šef studija Foster + Partners, navodi da je njihova ambicija bila da stvore upečatljivu, ali jednostavnu formu koja odražava funkciju zgrade, odgovara klimi Katara i poboljšava teatralnost događaja.

Krovna struktura ima  prečnik od 307 metara

Krovna struktura ima  prečnik od 307 metara (Foto: Nigel Young)

Autori opisuju stadion kao zlatni sud, a na njegovu formu uticale su islamske kugle kao i lokalna arhitektura. Perforirana fasada koja propušta svetlost unutar stadiona sastavljena je od brojnih ravnih, trouglastih komada oslonjenih na čelični okvir kako bi se stvorila zakrivljena forma.

Stvaranje impresivne atmosfere za igrače i gledaoce bilo je početna tačka za dizajn, sa navijačima raspoređenim što bliže terenu, ističu autori.

Stadion je ocenjen sa 5 zvezdica prema Globalnom sistemu za procenu održivosti (Foto: Nigel Young)

Kapije postavljene ispod krivina zlatne fasade vode do dvorane koja se nalazi između dva nivoa tribina. Foks smatra da je već samo iskustvo ulaska impresivno.

Krov je sačinjen od mreže kablova koja obezbeđuje hlad navijačima i igračima. Ova struktura prečnika 307 metara jedna je od najvećih koja je postavljena na stadion, a zajedno sa fasadom dizajnirana je da pomogne smanjenju potrošnje energije.

Ovde će se odigrati 10 utakmica ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu

Ovde će se odigrati 10 utakmica ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu (Foto: Nigel Young)

Iz studija objašnjavaju da je spoljni kompresioni prsten složenim kablovskim sistemom povezan sa centralnim zateznim prstenom. Ova metoda stvara prostrani krov bez potrebe za potpornim stubovima.

Stadion, koji se nalazi na širokom podijumu, ocenjen je sa 5 zvezdica prema Globalnom sistemu za procenu održivosti, a spoljni klima uređaji će se koristiti i za hlađenje navijača.

Stadion prima 80.000 ljudi

Stadion prima 80.000 ljudi (Foto: Nigel Young)

Plan je da se kapacitet stadiona nakon turnira smanji na oko 40.000 posetilaca,  a dizajneri se nadaju da će on postati trajni simbol Svetskog prvenstva u ovoj zemlji.

Angus Kembel, stariji partner Foster + Partners, izjavio je da su koristeći iskustvo redizajniranja stadiona Vembli, sa sada već legendarnim lukom, neverovatno ponosni što su stvorili jedinstven i odmah prepoznatljiv simbol Katara kao domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Krov je sačinjen od mreže kablova

Krov je sačinjen od mreže kablova (Foto: Nigel Young)

Dizajneri veruju da će stadion biti zaista nezaboravno mesto za ovogodišnje finale i mnoge druge međunarodne događaje u budućnosti.

Stadion Lusail je poslednji objekat koji je završen uoči turnira koji će početi 20. novembra, a finalni susret će se održati 18. decembra.

Perforirana fasada koja propušta svetlost i vaduh

Perforirana fasada koja propušta svetlost i vaduh (Foto: Nigel Young)

Ostali stadioni koji će biti domaćini utakmica tokom turnira uključuju stadion Al Wakrah, koji je dizajnirala Zaha Hadid Architects, stadion po uzoru na tradicionalni arapski šešir, stadion u džinovskom šatoru i demontažni stadion izgrađen od transportnih kontejnera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;