IZOLACIJA-468X60-BANNER

WINDOSHOW-970X250-BANNER

Grafen oksid - Novi aditiv za poboljšanje 3D štampanog betona

14.12.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U najnovijim istraživanjima u oblasti građevinarstva, naučnici sa Univerziteta RMIT i Univerziteta u Melburnu u Australiji su se posvetili poboljšanju čvrstoće 3D štampanog betona. Ključno otkriće je bilo upotreba grafen oksida, koji ne samo da pojačava strukturu betona, već nudi i potencijal u otkrivanju pukotina.

3D štampani beton

3D štampani beton (Foto: Jonathan Tran)

Grafen oksid, poznat po svojoj strukturi jednoatomskog sloja ugljenika u obliku saća, pokazao se kao efikasan aditiv. Kada se doda u cement u količini od 0,015% njegove težine, beton dobija na čvrstoći zahvaljujući boljem vezivanju između slojeva, što rezultira povećanjem ukupne čvrstoće za 10%.

Docent Jonathan Tran sa RMIT-a objašnjava da grafen oksid sadrži funkcionalne grupe koje deluju kao "lepljive tačke", omogućavajući mu da se efikasno veže za druge materijale, poput cementa. Ovo rezultira snažnijim vezama i povećava čvrstoću betona.

Interesantno je da povećanje doze grafen oksida iznad navedene količine umanjuje čvrstoću i obradivost betona. Osim toga, grafen oksid, poznat po svojoj izuzetnoj električnoj provodljivosti, omogućava prolazak električne struje kroz beton, što otvara mogućnosti za razvoj sistema za detekciju pukotina. U ovom sistemu, čak i najmanje pukotine bi mogle prekidati električni tok kroz betonsku strukturu.

Uz grafen oksid beton je postao črvšći

Uz grafen oksid beton je postao črvšći (Foto: Jonathan Tran)

Iako su rezultati obećavajući, potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo kakav je ovaj unapređeni 3D štampani beton u odnosu na tradicionalni. Rezultati studije, koju je vodio doktorand Junli Liu sa RMIT-a, objavljeni su u časopisu Additive Manufacturing Letters.

Ranije studije su takođe pokazale da grafen oksid može biti korišćen za stvaranje zaštitnog sloja na betonu, kao i za jačanje veza između usitnjenih vlakana zaštitnih maski u betonu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Zoran Šumaruna 19.02.2024.
Pravilno postavljena podkonstrukcija i prav...
Stojkovic 12.02.2024.
A voda sto Malo Malo pa nestane to nema vez...
Sile 24.01.2024.
Sve ovo je super, ali fali nam minimum jos ...
Darko 17.01.2024.
A što tako ne okreče Beograd? Svi stranci s...
Branka 06.01.2024.
Videla sam hotel i u šoku sam. Ne razumem z...

;