INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Boka Kotorska: Švajcarcima Tvrđava glavna briga

17.04.2014. | Novosti

Švajcarski „Oraskom“ namerava da očuvanjem kulturnog nasleđa i promovisanjem istorijskog karaktera obnovi tvrđavu Mamula i ostrvo Lastavica, čim njegova ponuda na tenderu bude prihvaćena i tako stvori jednu od vodećih destinacija u Crnoj Gori, saopšteno je iz kompanije.

„Oraskom“, kako su kazali njegovi predstavnici, želi da projekat „Mamula ostrvo, hotel end spa“ doprinese unapređenju turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore, da bude povezano sa Luštica bej destinacijom i bude promoter na globalnom nivou tog strateškog razvojnog projekta.

- Na nedavno završenom tenderu ponudili smo zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na 49 godina, 1,5 evra za kvadratni metar zemljišta i po 90 centi za zakup akvatorijuma. To je 50 odsto više od minimalno traženog iznosa – navedeno je u saopštenju.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva, kako se dodaje, planirana je u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje tradicionalne fizionomije predela i postojeće organizacije prostora. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.

- Suprotno javno izraženim bojaznima, objekat će biti javnog tipa, u potpunosti otvoren za pristup Novljanima, građanima Boke, Crne Gore, gostima. Cene usluga se neće razlikovati od cenovne politike ostalih objekata na crnogorskoj obali, a planirano je da projekat stvori direktno i indirektno 200 radnih mesta – poručili su iz „Oraskoma“.

U projekat će biti investirano oko 15 miliona evra, kao i više od 7,5 miliona ukupnih direktnih prihoda za državni i budžet lokalne samouprave tokom prvih deset godina.

Revitalizacijom tvrđave će, kako su kazali iz kompanije, biti očuvano prirodno i istorijsko okruženje, ali će se ono kombinovati sa modernim hotelskim sadržajima, ugostiteljskim objektima, sportskim i zabavnim sadržajima kojima će se udovoljiti zahtevima različite klijentele.

Koncept obnove predviđa maksimalni napor da se zaštiti životna sredina i akvatorijum – dve male plaže će biti sačuvane, sva otpadna voda će se prikupljati i reciklirati, modernim tehnikama izgradnje biće smanjene potrebe za grejanjem i hlađenjem, naveli su predstavnici kompanije.

U tom pogledu reciklaža otpada i prečišćavanje voda čine osnovu za našu celokupnu operativnu filozofiju, saopštili su iz kompanije.

Zelena gradnja

Zahtevi zelene gradnje koja podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije i upotrebu energetski efikasnih tehnologija, kao i građenje korišćenjem prirodnih, zdravih i nezagađujućih materijala, u osnovi su arhitektonsko-urbanističkog projekta turističke valorizacije ostrva Mamula, navedeno je u saopštenju „Oraskoma“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;