INFONET-468X60-BANNER

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Beogradu

17.07.2009. | Beoinfo

U pogonu "Gradske čistoće" na Adi Huji otvoreno je prvo reciklažno dvorište u Beogradu. Ovaj pogon za prikupljanje i presovanje ambalaže od plastike, hartije i metala juče (16. jul 2009. godine) su posetili ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Aleksandar Stamenković, direktor "Gradske čistoće".

– Projekat otvaranja reciklažnih ostrva i reciklažnih dvorišta realizuje se u okviru akcije "Očistimo Srbiju". Do sada smo u Beogradu postavili 38 reciklažnih ostrva, koja čine kontejneri za papir, metal i plastiku, a u planu je otvaranje još tri reciklažna dvorišta na Čukarici, Novom Beogradu i na Zvezdari. Otpad koji ovde prikupimo prodajemo preduzećima koja se bave reciklažom sekundarnih sirovina. Veoma smo zadovoljni prvim reakcijama Beograđana, koji vrlo revnosno razvrstavaju svoj otpad i ubacuju ga u odgovarajuće kontejnere – rekao je Aleksandar Stamenković.

Stručnjaci iz 2Gradske čistoće" od septembra će obilaziti beogradske osnovne škole i vrtiće i držati predavanja o reciklaži.

Ministar Dulić je ocenio da ova akcija već daje odlične rezultate i istakao da je cilj da svaka ulica u Srbiji dobije kontejnere namenjene primarnoj separaciji.

– Ovaj projekat dokazao je nekoliko stvari. Najpre da su naši građani, kad im se pruži mogućnost, veoma odgovorni, a potom i da za reciklažni otpad postoji profitabilno tržište, koje nudi dobru zaradu i otvaranje novih radnih mesta. U nastavku projekta pozabavićemo se uklanjanjem starih akumulatora, baterija, starih guma i verujem da ćemo do kraja godine dostići standarde koji danas važe makar u zemljama jugoistočne Evrope – kazao je ministar Oliver Dulić.

Gradonačelnik Dragan Đilas istakao je da će se u proces separacije otpada u dogledno vreme na organizovan način uključiti i stanovnici nehigijenskih naselja u Beogradu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;