INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Otvoreno prvo reciklažno dvorište u Beogradu

17.07.2009. | Beoinfo

U pogonu "Gradske čistoće" na Adi Huji otvoreno je prvo reciklažno dvorište u Beogradu. Ovaj pogon za prikupljanje i presovanje ambalaže od plastike, hartije i metala juče (16. jul 2009. godine) su posetili ministar prostornog planiranja i zaštite životne sredine Oliver Dulić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i Aleksandar Stamenković, direktor "Gradske čistoće".

– Projekat otvaranja reciklažnih ostrva i reciklažnih dvorišta realizuje se u okviru akcije "Očistimo Srbiju". Do sada smo u Beogradu postavili 38 reciklažnih ostrva, koja čine kontejneri za papir, metal i plastiku, a u planu je otvaranje još tri reciklažna dvorišta na Čukarici, Novom Beogradu i na Zvezdari. Otpad koji ovde prikupimo prodajemo preduzećima koja se bave reciklažom sekundarnih sirovina. Veoma smo zadovoljni prvim reakcijama Beograđana, koji vrlo revnosno razvrstavaju svoj otpad i ubacuju ga u odgovarajuće kontejnere – rekao je Aleksandar Stamenković.

Stručnjaci iz 2Gradske čistoće" od septembra će obilaziti beogradske osnovne škole i vrtiće i držati predavanja o reciklaži.

Ministar Dulić je ocenio da ova akcija već daje odlične rezultate i istakao da je cilj da svaka ulica u Srbiji dobije kontejnere namenjene primarnoj separaciji.

– Ovaj projekat dokazao je nekoliko stvari. Najpre da su naši građani, kad im se pruži mogućnost, veoma odgovorni, a potom i da za reciklažni otpad postoji profitabilno tržište, koje nudi dobru zaradu i otvaranje novih radnih mesta. U nastavku projekta pozabavićemo se uklanjanjem starih akumulatora, baterija, starih guma i verujem da ćemo do kraja godine dostići standarde koji danas važe makar u zemljama jugoistočne Evrope – kazao je ministar Oliver Dulić.

Gradonačelnik Dragan Đilas istakao je da će se u proces separacije otpada u dogledno vreme na organizovan način uključiti i stanovnici nehigijenskih naselja u Beogradu.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;