INFONET-468X60-BANNER

Pirot: Grade se mini-hidroelektrane

05.08.2013. | Novosti

Ovdašnja opština, po prostranstvu jedna od najvećih i najvodnijih u Srbiji, našla se na spisku 15 lokalnih samouprava u kojima će se graditi mini-hidriocentrala i posebno je ponosna što na čak 11 lokacija za podizanje ovih energetskih objekata. Lokacije su određene prostornim planom, a prvi ugovori – tačnije memorandumi sa investitorima – nedavno su potpisani u Ministarstvu energetike i zaštite životne sredine.

- Među investitorima koji će graditi mini-hidrocentrale su dve firme iz Slovenije, od kojih je jedna "Interenergo". Takođe, dva investitora dolaze iz Crne Gore, a jedan je iz naše sredine – kaže pirotski gradonačelnik, Vladan Vasić, precizirajući da svi oni sada, po potpisivanju memoranduma i regulisanju ostale papirologije, imaju rok od šest meseci da obiđu lokacije, upoznaju se sa uslovima, i da odrede način i mogućnosti izgradnje, odnosno priključenje objekata na sistem.

Posle toga, precizira Vasić, svako bi pojedinačno trebalo da se izjasni prihvata li da investira ili ne. Ako je odgovor pozitivan, sledi potpisivanje ugovora o izgradnji, s tim što – u slučaju da neko odustane – dozvolu za izgradnju dobija drugoplasirani na listi zainteresovanih investitora, koji je takođe, od februara do aprila, učestvovao na javnom konkursu za lokaciju.

Sva potencijalna gradilišta, inače, nalaze se na Nišavi – nizvodno od grada, ispod kompanije "Mišlen", pa do Crnoklišta i Crvenčeva, odnosno Staničenja, kao i na pritokama Visočice koja je klasična planinska reka, sa ogromnim potencijalom za proizvodnju struje. Ovo je posebno izraženo u jesen i s proleća, kada se tope staroplaninski snegovi... Konkretno, shodno Prostornom planu, na Nišavi bi se gradile takozvane kaskadne hidrocentrale, odnosno ustave bi bile poređane jedna iznad druge.

Podsetimo, na kraju, da je na pirotskom delu Stare planine, pre desetak godina, bio sačinjen katastar mini-hidrocentrala, po kojem je bilo markirano čak 70 lokacija za izgradnju ovih objekata poznatih po proizvodnji takozvane čiste struje. U međuvremenu, najveći deo planine proglašen je za zaštićeno prirodno dobrm, pa su i zbog toga mnoge lokacije postale neupotrebljive.

Za zaštićeni deo planine – u kanjonu Temštice, te Toplodolske i Belske reke, ali i cele Visočice do Dojkinaca i Jelovice – nadležna su direktno ministarstva. Na drugoj strani planine, prema Kalni – tačnije u slivu Goleme reke i Janje – već je podignuto petnaestak mini-centrala koje uspešno rade. Reč je, uglavnom, o energetskim kapacitetima sagrađenim na vlasničkim imanjima kroz koja protiče pomenuta reka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;