IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi Beograd: Ruglo umesto akva-parka

23.05.2013. | Novosti

Umesto obećanih 11 bazena, nekoliko desetina tobogana, najvećeg zatvorenog bazena u Evropi – Akva-parka iz snova, u novobeogradskom Bloku 44 već osam godina stoji građevinsko ruglo. Trava, smetlište, sablasni kostur nikada završenog objekta, pogled su sa prozora stanarima u Nehruovoj ulici i stecište beskućnika. Ni Opština, ni Grad nemaju način da privole investotora da gradi, niti da oduzmu zemljište koje je u privatnom vlasništvu.

Nekoliko puta su menjani investitori, ali nijedan, počevši od prvog tima na čelu sa proslavljenim košarkašem Žarkom Paspaljem, pa do novosadskog "Genela", koji se i dalje vodi kao graditelj, nije uspeo da završi najavljivani kompleks. Osim toga, više od godinu i po gradska Komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta ne uspeva da nesavesnom investitoru oduzme plac.

- Posle pokretanja postupka za oduzimanje, Komisija za prestanak prava korišćenja građevinskog zemljišta trebalo je da se obrati tadašnjem Ministarstvu ekologije i građevine, i zatraži mišljenje kako da se izađe iz prblema, ali, koliko znam, to nikada nije uradila – kaže Petar Živanović, sekretar za imovinskopravne poslove. - Naime, "Genel" za ovu lokaciju ima upisano pravo korišćenja, a zakon kaže da u tom slučaju ne može da prestane to pravo. Sa druge strane, zakon kaže i da ako nije namena zemljišta realizovana u roku od pet godina, onda prestaje pravo korišćenja. Zato je neophodno mišljenje Ministartsva.

Kako Živanović kaže, problem u vezi sa lokacijom u Bloku 44 je što je opterećena dosadašnjom gradnjom u koju je do sad investirano. Posle oduzimanja zemljišta, raspisao bi se tender za novog investitora, koji bi morao da isplati uloženi novac prethodnih ulagača. Iz Opštine Novi Beograd kažu da su pre godinu dana pokušali da reše problem, ali da su naišli na "zid", jer se protiv neprikosnovenog prava privatnog vlasništva ništa ne može.

- Jedino što smo uspeli da uradimo je da uredimo prostor oko građevine, pokosimo travu i sprečimo da se zmije nakote – kažu iz Opštine Novi Beograd. - I nama je u interesu da se taj problem reši, jer su sugrađani u komšiluku veoma nezadovoljni. Međutim, vlasnik je ugovorom vezan sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju i ne postoji mehanizam da mi utičemo na tok izgradnje.

Stanari koji žive u blizini nesuđenog akva-parka ogorčeni su zbog ovakvog razvoja situacije i što niko ne može da ih oslobodi smetlišta pred vratima. Žale se da objekat izgleda jezivo, naročito noću.

- Ova tvrđava danju deluje mirno i napušteno, ali noću postaje "živa" – kaže Snežana Danković, koja stanuje u zgradi preko puta "akva-parka". - Tu se skupljaju beskućnici i dobro je da makar i tome služi, ali plašim se da ne postane interesantna i narkomanima.

U početku smo se svi radovali divnoj ideji da dobijemo mesto za letnju zabavu za decu, trpeli pesak i šut koji je vetar raznosio, ali sad nam je žao što ovde, jednostavno, nije posađena trava i napravljen običan parkić.

Izgradnja počela još 2005. godine

Izgradnj vodenog kompleksa na Novom Beogradu počela je u oktobru 2005. i planirano je da se posao završi za godinu dana. Okončana je svega polovina prvobitno zacrtanih planova, a, kako smo saznali, u projekat je uloženo više od milion evra. Posao su pokrenuli Vladimir Janković i Žarko Paspalj, ali su brzo odustali. Od tada je promenjeno nekoliko investitora, a poslednji koji su pokušali da završe započete radove bila je kompanija "Genel".

U planu bili 11 bazena, 21 tobogan...

Urbanističkim planom u Bloku 44 je predviđena gradnja sportsko-rekreativnog centra. Ideja je bila da akva-park zauzima pet hektara površine, da ima 11 bazena, 21 tobogan, 6.500 kvadrata vodene površine, 8.000 kubika vode, kao i najveći zatvoreni bazen u Evropi, površine 1.600 kvadrata. Najavljivani su kuglana, klizalište, tereni za ekipne sportove, kao i najviša "kamikaza" u Evropi, visine 20 metara.

60 lokacija

Da nije lako oduzeti zakupljeno zemljište od investitora koji nemarno rade svoj posao, svedoči i podatak da u Gradu postoji više od 60 lokacija gde nije započeta gradnja u predviđenom roku. Najveći deo zauzimaju društvena preduzeća koja su prestala da rade ili su u stečaju, tako da nisu u mogućnosti da realizuju planirane projekte.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;